strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Vad är crossfit?

Du kanske är relativt ny inom tränings-världen eller precis vågat följa med en god vän till en box för första gången. Helt plötsligt börjar alla omkring dig prata om 23.1, 23.2 A & B? Games! Va fasiken… Lagom tills du börjar träna Crossfit börjar alla andra med The Open…!?

Låt oss gå igenom allt från början.

Crossfit är en träningsform som har vuxit i popularitet de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför. Det är en intensiv och varierande träningsform som kan utmana både den mest erfarna atleten och nybörjaren som precis har börjat träna. Vi ska ta en titt på vad crossfit är, hur det kom till, vad det innebär att träna crossfit, och varför det är så populärt.

Vad är crossfit?

Crossfit definieras som “en styrke- och konditionsträningsmetod baserad på funktionella rörelser utförda på hög intensitet”. Det innebär att träningen fokuserar på rörelser som liknar de vi gör i vardagen, till exempel att lyfta tunga föremål från marken, hoppa, springa och klättra. Crossfit tränar också kroppens olika energisystem, vilket inkluderar både den anaeroba och aeroba kapaciteten.

Crossfit tränar alla delar av kroppen och kombinerar olika övningar och rörelser för att skapa en komplett träningsupplevelse. Det kan inkludera allt från styrketräning med vikter, till gymnastiska rörelser, till högintensiva konditionsövningar som exempelvis roddmaskin, löpning och hopp. Träningen utförs i en grupp och coachen hjälper varje deltagare att anpassa övningarna efter individuella behov och nivåer.

Så, CrossFit är egentligen inget annat än ett registrerat varumärke och vill man var lite elak kan man säga att CrossFit vill lägga beslag på allt som har med träning att göra.

Hur kom crossfit till då?

Crossfit utvecklades av Greg Glassman på 1990-talet. Glassman ville skapa en träningsmetod som förberedde människor för de krav som livet kan ställa på oss. Han ville också att träningen skulle vara så varierande att den skulle hålla deltagarna intresserade och motiverade, och att det skulle vara en träningsform som kunde utmana alla oavsett nivå.

Crossfit blev snabbt populärt i USA och spridningen av träningsformen gick snabbt. Idag finns det crossfitboxar runt om i hela världen, och antalet deltagare fortsätter att öka.

Vad innebär det att träna crossfit?

Crossfit träning består av olika övningar och rörelser som är avsedda att träna kroppen på olika sätt. En typisk crossfit-träning (WOD – workout of the day) består av en uppvärmning, en teknikdel, och en intensiv del som är utförd i en tidbegränsning eller utfört så snabbt som möjligt. Varje deltagare utför samma träningsprogram men med anpassad vikt och intensitet efter individuella förmågor och nivå.

En av de stora fördelarna med crossfit är att träningsformen är anpassningsbar till deltagarens nivå, vilket gör det till en träningsform som passar både nybörjare och erfarna atleter.

Varför är crossfit populärt?

Det finns flera anledningar till varför crossfit har blivit så populärt. Här är några av de vanligaste skälen:

  1. Variation – Crossfit är en träningsform som är utmanande och varierad. Ingen träning är den andra lik, vilket gör det till en träningsform som håller deltagarna intresserade och motiverade.
  2. Gemenskap – Crossfit-träning sker i en grupp, och deltagarna uppmuntrar och stöttar varandra. Detta skapar en stark gemenskap och ett starkt socialt nätverk.
  3. Utmaning – Crossfit är en träningsform som är fysiskt utmanande och kräver mycket av deltagarna. Detta kan vara motiverande för dem som vill utmana sig själva och nå sina fysiska mål.
  4. Resultat – Eftersom crossfit tränar kroppens alla energisystem och fokuserar på funktionella rörelser, kan deltagarna se resultat i form av ökad styrka, kondition och rörlighet.

The Open och Crossfit Games

Och det är ju där vi är nu, allt snack du hör runt lunchbordet på jobbet, på bussen, på gymmet, The Open… 23-vadå-sa-du!?
Ja, The Open är en årlig tävling som arrangeras av Crossfit Inc. och som är öppen för alla som vill delta. Tävlingen består av olika träningspass som släpps varje vecka under ett par veckors tid. Deltagarna rankas sedan baserat på hur snabbt de kan utföra varje pass. Tävlingen är en möjlighet för deltagare att testa sin nivå och jämföra sina resultat med andra deltagare runt om i världen.

De bästa deltagarna i The Open kvalificerar sig vidare till en kvartsfinal och därefter till semifinal. Kvar blir de allra bästa som får tävla i Crossfit Games, en internationell tävling där de bästa crossfit-atleterna i världen tävlar mot varandra. Crossfit Games är en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom fitness-världen och lockar tusentals deltagare och åskådare varje år.

Sammanfattning

Crossfit är en intensiv och varierande träningsform som utmanar både den mest erfarna atleten och nybörjaren som precis har börjat träna. Crossfit tränar alla delar av kroppen och kombinerar olika övningar och rörelser för att skapa en komplett träningsupplevelse. Crossfit har blivit populärt på grund av dess variation, gemenskap, utmaning, resultat och tävlingsaspekten. Dess tävlingar, The Open och Crossfit Games, har blivit populära internationella evenemang som lockar deltagare och åskådare från hela världen.

Om du är intresserad av att prova på crossfit finns det många boxar (namnet på crossfit-gym) runt om i världen att vända sig till. Det är viktigt att hitta en box med kvalificerade tränare och en välutrustad träningslokal för att säkerställa en säker och effektiv träning. Det kan också vara en bra idé att prata med andra som tränar crossfit för att få rekommendationer om en bra box i ditt område.

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?