Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Du kanske tror att det är lätt att träna?*

Kanske det. Men då måste du ju ta dig dit först.

Du kanske har gått på det där tricket? Det som diverse gurus och söndagsbilagor utlovar? Att det är “lätt att träna”? Att det är den enklaste saken i världen att komma i form och få en ny kropp? Att gå från att vara en soffpotatis till att bli en Chuck Norris‌ på några veckor? Nej, jag pratar inte om själva träningen, det fysiska nu. Det är faktiskt inte det svåra, tro det eller ej. Men. Det finns bekymmer kring träningen som sådan. Problem som inte någon tidning eller PT i världen uppmärksammar dig på, när du med stapplande Bambi-steg för första gången ger dig in i träningsvärlden. Således finns jag här. Jag ska nämligen göra dig uppmärksam på att det minsann inte är så lätt att träna, oavsett vad folk säger. Läs på egen risk. Glöm inte bort att du blivit varnad.

Logistiken

Har du familj och ett jobb, ja då är det inte helt otroligt att du väljer att träna tidigt på morgonen. Det kan ju för all del vara som så att du faktiskt gillar morgonträning också, trots att du inte måste. Kanske är du extra hurtig och är en sådan där person som väljer att träna på lunchen? Oavsett vilket uppstår i och med detta faktum ett rejält logistiskt bekymmer. För träning kräver sannerligen sin utrustning. Väskan ska packas med träningskläder, två (minst!) par skor, hopprep, tejp i regnbågens alla färger, tre olika shakers med före-under-och-efter-pulver och fan och hans moster. Till detta ska även räknas matlådor, samt ombyte till vardagskläder, som helst inte ska se ut som smutstvätt direkt från tvättkorgen, få plats. I. En. Väska. Lägg därtill lite schampo, balsam, hårvårdsprodukt och någon liten parfym och du kan snart titulera dig som något av en vandrande marknad. Följden av allt detta blir att bara att ta sig till och från gymmet/boxen är ett träningspass i sig. När du väl är färdig och dråsar in på jobbet med din proppfulla väska är det minst tre kollegor som undrar om du tänker flytta in på jobbet, med tanke på din ansenliga packning. Lätt att träna? Skulle inte tro det va?

Typ så här. Fast värre.

Maten

Du kanske tror att det här med vad‌ man ska äta är det stora problemet när det kommer till träningen? Och ja, nutrition kan vara ett bekymmer på vägen när man tränar. Fast inte ett så stort som det ibland låter som. Ät inte Nutella‌ direkt ur burken varje dag, så är det liksom en bra bit på vägen. Återigen är det inte det folk tror är problemet, som faktiskt är det verkliga‌ problemet.

För, när du väl kommit in i träningen, när du blivit den där Chuck Norris‌ :en eller Wonder Woman‌ du alltid velat vara, så kommer du långsamt inse att mat, ja det måste man typ äta hela tiden. I alla fall om man vill behålla sina surt förvärvade muskler. Och precis när du ätit, ja då är det dags igen. Smart som du är kommer du försöka arbeta runt det här bekymret genom att syssla med så kallad foodprepp‌, ett ord som egentligen bara är en fin omskrivning av att göra massor av matlådor på samma gång. I realiteten innebär det här att du en dag i veckan kommer vara något som bäst kan liknas vid en husalf från Harry Potter‌. Du kommer vara fastlåst i köket, mätandes kokt ris och vägandes kycklingfiléer i timmar. Likt på ett militärt logement kommer spisen vara belamrad med åtta kastruller, samtidigt som det i ugnen rostas fyra plåtar med diverse rotgrönsaker.

Att hitta tid för träning 

Är du en individ som lever helt ensam, isolerad i en lappkåta utan några som helst sociala interaktioner, så när som på en och annan ren, ja då är tid till träning inte ett bekymmer för dig. Men för alla oss andra är det här ett högst påtagligt och reellt bekymmer. Ska jag träna innan eller efter jobbet? Hinner jag handla nåt? Hur får jag med mig den där gigantiska trunken till väska? Kommer polarna lyncha mig för att det är tre veckor sen vi sist sågs?

Bristvara

Än värre blir det om du slänger in en partner och/eller familj i ekvationen. Då blandas alla problem ovan med frågor så som vem hämtar i skolan? Vem skjutsar Åke‌ till badmintonen? Hinner jag med ett intervallpass när Lotta‌ tränar hockey? Någon kanske nu kontrar med att man kan ha en partner som också gillar träning. Då blir det ju perfekt, inte sant? Fel! Har ni båda ett hektiskt liv kommer varje tillfälle att träna vara värt sin vikt i guld, likt gamla kafferansonskuponger under andra världskriget. Medan andra par bråkar om pengar och vad ni ska äta till middag så kommer ni härja om vems tur det är att träna. Nej, nu är det min tur! Du körde ju bänk igår?!

Att ta sig till själva träningen 

Det finns nog en anledning till att träningens mecka återfinns i Kalifornien‌. Där är det ständigt bra väder och inga som helst problem med att ta sig till boxen/gymmet. Flytta nu ditt fokus till våra breddgrader. Hur ser det ut här? Vinter, snö och eländesväder typ tio månader om året. Två decimeter nysnö eller stormar med lustiga namn så som Urd‌ avlöser varandra. Bara att ta sig till sin plats för träning blir således ett träningspass i sig. Träningsväska ska kånkas på bussar eller t-banor. Med lite tur kommer man fram, om det inte blåst upp löv på vägen eller uppstått ett signalfel på spåret. Då är det bara vackert att börja vandra mot järnparadiset, en vandring som i vårt klimat bäst kan liknas vid Lillefots‌ resa till den stora dalen. Inte hjälper det om man har egen bil heller, för vägen är igensnöad året om, känns det som. Och hur man än bor så verkar gymmet alltid ligga i andra änden av staden. Så om man har turen att faktiskt komma fram, och på vägen undvikit både att frysa ihjäl och bli tagen av Storfot‌, ja då har minst en timme passerat. Omtöcknad står du snöblind i entrén och försöker komma ihåg vad det var du skulle träna idag.

Vardagsmat

Men, säger du som just funderat på att börja träna, det här låter ju helt sjukt? Det låter ju rent av hemskt? Att träna och leva träningsliv verkar ju vara värre än att behöva bevittna när Trump‌ svors in som president? Och jag förstår att det kan verka så. Att allt det här runt omkring är alldeles för omständligt och jobbigt. Men vet du vad? Det är det inte. För när kroppen svara på träningen, när hjärna och muskler är i fullständig i harmoni, när lungor och hjärta jobbar för högtryck… då kommer allt att klarna för dig. Du kommer inse att din träning är värd allt det där slitet vid sidan om. Tusen gånger om till och med.

Tro mig. Det är värt det.

Det är alltid värt det!

Mer rörelseglädje åt folket!

*Ingår i serien “Best of Avindells” – vilket är en återpublicering av tidigare utgivna krönikor.

Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Sebastian Avindell

Sveriges i särklass starkaste författare och tillika poddvärd för Chalk:Talk, Sveriges största & bästa podcast om CrossFit.

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?