strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Paula Junhov Rindberg – “En tuff utmaning”

Tyngdlyftning

När kung Gustav III en oktoberdag 1786 grundade Östersund kunde han knappats ana vilka storheter han lade grunden för. Eller vad sägs om Anna Ottosson, fd utförsåkare som bland annat deltagit i OS 1998, 2002 och 2006 där hon tog brons i storslalom. Eller Ylva Nowén som är snäppet värre och deltagit i hela 4 OS, 1992, 1994, 1998 samt 2002.
Erika Kinsey måste också nämnas, denna mångsidiga friidrottare som representerat Sverige i både EM, VM och OS och flugit över hissnande 1,97 i höjdhopp.
Vi skulle kunna fortsätta att rada upp storheter (Gustav du kan va stolt över dig själv) men vi måste även spara lite utrymme till dagens huvudperson ifråga;
Paula Junhov Rindberg. Vi vet att hon kallas för Super-Paula på sociala medier och är tveklöst en av landets främsta kvinnliga tyngdlyftare.

Paula, om jag räknat rätt så har du fyra guldpokaler från SM, två från NM samt ett silver från NM, var gör du av alla pokaler?
– Haha det stämmer! Jag har guldmedaljen från Nordiska 2019 i mitt sängbord då jag värderar den tävlingen som min livs bästa prestation hitintills. Övriga pokaler är nerpackade i en låda då de inte matchar min inredningsstil.
SM i Halmstad i juli, får vi se ytterligare en guldpokal då?
– SM veckan i Halmstad i juli är tyvärr inställt. SM i tyngdlyftning beräknas gå i oktober. Träningen nu handlar om att träna så hårt det går samtidigt som jag försöker vila skadan i ryggen.
Apropå skador, EM avgjordes nyss i Moskva, i höstas drabbades du av en bristning i ryggen och sedan många år tillbaka har du brutna kotbågar, kotförskjutning och diskbråck – hur påverkade det din uppladdning inför EM?
– Bristningen i ryggen läkte på två månader och påverkade inte nämnvärt. Värre har det varit med min gamla ryggskada som hindrat mig i att utveckla ben och dragstyrka. Jag har känt mig mer begränsad senaste året än tidigare vilket varit frustrerande.
Det blev trots det en fin 12:plats – hur känns det nu några veckor efter?
– Jag lyfte 208 på EM vilket var på toppen av min förmåga där och då. Stolt över att kunna prestera på toppen av min förmåga på en stor tävling men absolut inte nöjd över att jag inte var i bättre form. Jag är trots allt nöjd över att kunna åka på EM, vara där utan att skämmas över de vikter jag lyfter med tanke på att jag började med tyngdlyftning som 25 åring. Jag levde ett hårt liv i många år och är fascinerad över kroppens förmåga att återhämta sig och byggas upp.

Du hade som mål att lyfta totalt 212 kg vilket även skulle vara samma sak som en biljett till VM som i år hålls i Lima, Peru, får vi se dig där?
– Jag har drömt om att tävla ett VM och drömmer fortfarande men om det blir till hösten eller om jag får vänta ett tag till får vi se. Ska jag kunna komma upp i högre nivå igen behöver jag ta tag i mina ryggproblem vilket jag är i process med nu. Men en sak är säker. Jag är fast besluten om att stå på ett internationell tävlingspodie igen!

“Den största nyckel är att tänka positivt oavsett vad som händer.”

Hur ser en typisk träningsvecka ut för dig?
– Jag tränar 5-6 pass i veckan i snitt 2 timmar per pass. När jag kan träna tyngdlyftning fullt ut inleder jag med teknikträning i ryck eller stöt. Därefter knäböj och/eller drag. Kör ett par pass med militärpress och bodybuilding avslutar varje pass.
Och den mental biten – hur jobbar du med den?
– Jag har läst böcker för att utveckla mental styrka. Jag har alltid kunnat prestera på hög nivå av min förmåga på viktiga tävlingar men har kunnat vässa den egenskapen ännu mer genom mental träning. Den största nyckel är att tänka positivt oavsett vad som händer. Ibland är det en tuff utmaning där man får ta nya åtaganden flera gånger om dagen men det blir lättare när man tränat på det.
Har du något uppsatt drömmål som du jobbar mot?
– Jag vill rycka 100 kg på tävling och vill stöta 120 kg.
Det absolut bästa med att träna och tävla i tyngdlyftning – vad är det?
– Tyngdlyftning är efter åtta år i sporten fortsatt svårt. Vilket både är roligt eftersom det är utmanande vid varje träningspass men också väldigt irriterande ibland. Känslan när man är i bra fysisk och teknikmässig form och tunga vikter blir lätta är beroendeframkallande.
Slutligen måste vi fråga: Har du någon oväntad talang?
– En gång på Gröna Lund gjorde jag fullt hus i en skyttetävling när jag körde femkamp med två kompisar. Oklart om det var nybörjartur eller en dold talang då jag inte skjutit sedan dess.
Och med det tackar vi Paula för denna pratstund och önskar henne all lycka till på kommande tävlingar.

När vi ändå var i farten passade vi på att fråga Paulas coach Patric Bettembourg om vad han anser är Paulas främsta styrkor som tyngdlyfterska?
Paulas styrkor är absolut att hon är tuff /orädd och oerhört målmedveten, så himla seriös tjej. Paula är en väldigt trevlig och social tjej som verkligen sprider energi och glädje omkring sig som ni garanterat redan vet. Om jag skall säga den absoluta styrkan är att hon alltid är BÄST när det verkligen gäller. Ju större tävling ju bättre presterar hon!

FAKTA
Paula Junhov Rindberg

Ålder: 33
Bor: Stockholm
Familj: Sambo
Sysselsättning: Socionom
Meriter i tyngdlyft: SM-guld 2016, 2017, 2018 och 2019. Nordiska mästerskapen 2017 och 2019 (andraplats 2018). Tolfte plats i EM 2016 och 2021
Personbästa: 98 kilo i ryck, 117 kilo i stöt.

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?