cropped-favicon.png

Athelda – Pionjär för kvinnors rätt till fysisk aktivitet

Tyngdlyftaren Athelda var inte bara en pionjär inom kvinnorättsrörelsen under tidigt 1900-tal, utan även en stark förespråkare och inspiratör för kvinnors rätt till fysisk aktivitet, träning och idrott. Athelda ägnade hela sitt liv åt att förespråka jämställdhet för kvinnor i samhället, inte minst inom atletiska grenar så som tyngdlyftning och bodybuilding. Den kontroversiella tyngdlyftaren var även ett språkrör för kvinnorättsrörelsen.

I vår miniserie om fantastiska förebilder har turen nu kommit till Frances Rheinlander, mer känd som ”The Great Athelda”. Hon föddes i slutet av 1800-talet i Manchester, England, och växte upp i en tid då kvinnor ofta förpassades till traditionella könsroller och inte gavs samma rättigheter som män. Trots dessa hinder var Athelda fast besluten att göra skillnad och använde därför sin röst och plattform till att förespråka förändring. Athelda ansågs nämligen på sin tid vara den femte starkaste kvinnan i världen och uppträdde frekvent på stora scener runtom i England, bland annat på the Great British Music Hall: ett kulturellt fenomen som blomstrade under den viktorianska och edvardianska eran som en nöjesplats för teater och musik, men även akrobatik och tyngdlyftning.

The Great Athelda

I den viktorianska och edvardianska samhällskulturen vid sekelskiftet porträtterades kvinnor ofta som det svaga könet, men Englands musikhallar var av en helt annan värld dit publiken strömmade för att se dessa fantastiska och ovanliga kvinnor med enorm styrka och självförtroende visa upp sig och sina förmågor – och sin rätt till att uppträda inom en mansdominerad genre.

Frances ”Athelda” Rheinlander turnerade med sin show främst under 1910-talet och visade upp sin exceptionella styrka genom att lyfta både vikter och människor på scen framför en exalterad och imponerad publik. Det sägs att hon, förutom The Great Athelda, fick smeknamnet ”Lady Hercules” och även slog det dåtida rekordet med att balansera en 50-kilos vikt på lillfingret!

Innan Athelda gjorde succé på den engelska scenen har man dock funnit dokument som visar att hon faktiskt gjorde sin debut 1911 på andra sidan Atlanten – nämligen i Buenos Aires, Argentina, dit hon åkt på långväga turné. I en engelsk annons publicerad 1913, författad av Athelda själv, beskriver hon sig som ”en graciös figur av skönhet, muskler och dold styrka”. Till slut blev Athelda så framgångsrik att hon, trots som kvinna i början av 1900-talet, arbetade självständigt och till och med producerade eget reklammaterial i form av affischer och reklamblad.

Kvinnorättsrörelsen

Förutom kvinnors rätt till fysisk aktivitet var Athelda en stark anhängare av kvinnorättsrörelsen och hon arbetade outtröttligt för att främja saken. Athelda var en skicklig talare och använde sin framgång och sin plattform för att utbilda och inspirera andra om vikten av kvinnlig rösträtt. Utöver sitt arbete inom rösträttsrörelsen var Athelda även förespråkare för kvinnors rättigheter på arbetsplatser. Hon ansåg att kvinnor förtjänade lika lön för lika arbete och kämpade för att ta lyfta frågor om diskriminering och ojämlikhet.

För att hedra kvinnliga tyngdlyftare som ”The Great Athelda” och hennes engagemang för kvinnors atletiska rätt och jämställdhet inom allt från idrott och träning till rösträtt och jämställdhet på arbetsplatser är det viktigt att vi fortsätter att stödja och uppmuntra tjejer som vill syssla med exempelvis tyngdlyftning och strongwoman redan från tidig ålder.

Låt oss alla sträva efter att hedra Athelda och följa i hennes fotspår!

cropped-favicon.png

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?