Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Lyftarkompisen – en ovärderlig polare!*

crossfit sport bh

Ensam är stark? Knappast.

Chris Bailey‌ gillade inte det här med att gymmen tog ut sådana hutlösa avgifter. Med devisen ”god karl reder sig själv”‌ skaffade han således utrustning på egen hand, för att kunna spara sina surt förvärvade slantar. Problemet var dock att Chris inte heller verkade uppskatta att träna ihop med andra. Dessutom förfaller det sig som så att Bailey hade en fäbless för att lyfta då han var lite på kanelen. Inget fel på att lyfta när man fått några glas innanför västen måhända, men att kombinera kanelfylla med att lyfta tungt själv är sällan att rekommendera. Chris Baileys hyresvärd såg vid tretiden på natten hur en något överförfriskad yngling rumlade in i garaget där han hade sin bänkpresställning. Dagen efter återfanns Chris av samme hyresvärd, avliden. Dödsorsaken visade sig vare syrebrist till följd av att Chris Bailey inte lyckats genomföra vad man får förmoda var ett tungt bänklyft. Stången hamnade således över bröstkorgen, men tog sig sedan inte därifrån. Tragiskt är bara förnamnet.

Att dö under en stång måste vara hemskt, även om C.T. Fletcher‌ , den gamle token, anser det vara det mest ärofyllda sättet att dö på. Själv skulle jag nog tycka precis tvärtom. Här ligger jag och dör under en stång, för att jag inte orkade lyfta den. En rätt tråkig sista tanke. Men, vad kan vi då lära oss av det tragiska fallet Chris Bailey? Till att börja med att det måhända är en rätt dum sak att lyfta på fyllan. Man överskattar rätt lätt sin egen förmåga med ett par Jägermeister‌ innanför västen. Vidare också att man inte ska ge sig på vikter man inte klarar av när man är själv. Rent självklara saker kan tyckas, men säg det till Chris Bailey.

Lyftarkompisen, denna ovärderliga resurs. Precis som Batman‌ har Robin‌ , korven har ketchup och Gotland‌ har Stockholmsveckan‌ , så borde alla som tränar ha en lyftarkompis. Först och främst därför att det är trevligt att lyfta ihop, inte sant? Är du vidare en sådan som lätt hoppar över dina pass, ja då är en lyftarkompis en riktig guldklimp att ha. Ponera att du satt klockan på 06.00 för att gå och träna. Du vaknar och mår som ett lik som återuppstått och dött igen. Dessutom snöar och blåser det ute. Rätt lätt att hoppa över passet då, eller hur? Men, har du bestämt träff med en lyftarkompis så är oddsen betydligt högre att du stiger upp istället för att snooza vidare. Således en klar genväg till gains. Och när du väl landat på gymmet i den arla morgonstund, tillsammans med din gainsbroder/syster, så fortsätter fördelarna. Vissa fördelar är till synes självklara, som det här med att försöka sig på personbästan i till exempel bänkpress. Det kan vara lite klurigt att göra det själv, utan risken att i panik behöva ropa på någon främling på gymmet, så att denne kan komma till din undsättning när du fastnat under hundrafemtio kilo stång. En kompis som passar dina lyft får dig att våga och kan dessutom agera som en riktig katalysator med både glada tillrop, utdelande av lavetter och hesa stridsrop.

Det är dock inte bara när det kommer till maxlyft och mänsklig väckarklocka som lyftarkompisen kommer till stor nytta. Forskning har påvisat att någon som tränar konditionsidrott tillsammans med en partner presterar långt mycket bättre än den som gör det själv. Således finns det mycket fog för att dra med dig en kompis när du ska ut och springa, gå eller flåsa i största allmänhet. Ni kommer båda förbättra varandras resultat. Träning, oavsett dess form, har sina upp och nedgångar. Något som från början var himlastormande skojigt kan efter ett par månader vara lika långtråkigt som att titta på färg som torkar medan man tvingas lyssna till en P1-dokumentär om knyppling. Även här visar forskning att en träningspartner kan vara till den största nytta. En studie från Indiana University‌ som följde gifta par som skrev in sig antingen på separata gym och tränade själva, eller på samma och lyfte ihop, påvisade klara skillnader i träningskontinuitet. Av alla de som tränade själva hade hela 43 % slutat efter ett år, jämfört med 6,3 % av dem som valde att träna ihop. Ett klart tecken på att bland det bästa du kan göra för dina gains är att gifta dig med din träningspartner.

Många argument för att träna tillsammans med någon således. Den du väljer att träna med får dessutom gärna vara lite snabbare, starkare eller mer konditionsstark än du själv. Lite som när Apollo Creed‌ tog sig an att träna Rocky‌ , med andra ord. Forskning visar nämligen att du tar i mer när du tränar med någon som du upplever vara bättre än du själv. Men, med all forskning och sådant satt åt sidan, du ska givetvis träna med en kompis därför att det är roligare så. Det är en ynnest att ha någon att dela sina med- och motgångar med. Att fira ett personbästa tillsammans med någon är helt enkelt betydligt roligare än att försöka få till en high five med Ulla som går en promenad på löpbandet. Så, ta en trippel dos pwo, sådär så att öronen roterar och allting känns som om det går i ultrarapid. Sedan ringer du din bästa lyftar/löpar/tränings- kompis och stämmer träff. För, ni kommer inte bara ha roligt tillsammans, ni kommer även att stimulera varandras träningsresultat på ett fantastiskt sätt! Lyftarkompisen är helt enkelt en polare du inte vill vara utan!

Mer rörelseglädje (och mer kompisgains) åt folket!

*Ingår i serien “Best of Avindells” – vilket är en återpublicering av tidigare utgivna krönikor.

Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Sebastian Avindell

Sveriges i särklass starkaste författare och tillika poddvärd för Chalk:Talk, Sveriges största & bästa podcast om CrossFit.

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?