Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Välkommen in i gemenskapen, du nybörjare!*

Snart dags igen för den årliga perioden där gymmen formligen knökfylls av nya rekryter. Som ska ta tag i saker, börja träna, skaffa sig nya liv. För några av oss redan bitna är det störande. För några andra, aningen klokare, är det istället något positivt.

Alla vi som tränat ett tag på gym eller i en box vet vad som väntar strax efter nyår. Utöver att vi späker oss själva hårdare än vanligt, på grund av tretusen skumtomtar och två Paradis-askar för mycket, dyker det upp en hel del nytt folk omkring oss. De brukar var rätt lätta att lokalisera eftersom de allt som oftast är iklädda splitternya kläder och skor. Ibland sitter till och med prislappen kvar där på t-shirten, fladdrandes lite tafatt i vinddraget från fläkten på den roddmaskin du frenetiskt arbetar på. Nya kläder och lite vilsen blick brukar vara ett signum, jämte det faktum att de inte riktigt vet hur man ska använda maskiner och hantlar. Någon gör crunches i back-extension-maskinen. En annan använder squatracket till att köra biceps. Inbitna gymmare slår sig för pannan och suckar tungt. Ungefär samtidigt som det här fenomenet uppenbarar sig, brukar de sociala medierna fullkomligt explodera med bilder av sorten som syns nedan. Någon skriver en bedrövad text över att träningspasset inte gick att genomföra för att folk var i vägen. Flertalet hånande statusar dyker tillika upp, där det skojas friskt om att alla “tjockisar” som börjar träna i januari ändå kommer vara borta i början på mars. Plus, som sagt, minst en miljard bilder på samma tema.

Jag har minsann varit inne på samma tema. Skrockat åt tokstollar i splitternya Better Bodies-kläder som knappt kunnat lyfta en hantel. Irriterat mig på människor som ockuperat löpbanden i timtal, oftast gående i snigelfart. Kunde dom inte gå någon annanstans?! Gärna utomhus, så långt ifrån gymmet som möjligt. Tack och lov har jag sedan dess vuxit upp och börjat tänka om. Satt saker lite i perspektiv, så att säga.

Alla är barn i början, heter det ju. Även Arnold var helt grön en gång i tiden. Det var du också, eller hur? Kommer du ihåg den där mystiska, lite skräckblandade förtjusningen av att första gången stiga in på ett gym? Höra slamret av metall, suset från ett löpband och någon otroligt risig technocover av signaturlåten från “Braveheart”? Du såg säkert massor av biffiga individer som alla såg ut att vara experter. Andra som sprang som gaseller på löpbanden. Hörde du verkligen hemma här? Försiktigt, nästan som om du var rädd att maskinen du satt dig i skulle gå sönder, började du lyfta. Du visste inte riktigt vad för muskler du skulle använda i den rymdfarkostliknande maskin du satt dig i, trots att du intensivt studerat instruktionen i flera minuter. Men, ändå försökte du. Det kändes bra! Det här var roligt! Det här var livet!

Ska vi förvägra andra den känslan, bara för att de råkar vara nya? Hur ska någon då kunna få samma härliga känsla som du upplever, varje gång du tränar? Ska folk få ilskna blickar och hånas för att de inte kan något de aldrig testat förut? Såklart inte. Tänk om Arnold blivit bemött på detta sätt? Kanske hade han då vänt på klacken, och levt resten av sitt liv som en österrikisk lederhosen-beprydd bonde, som aldrig fått se vare sig USA eller Mr Olympia-scenen.

Det är ett hemskt märkligt fenomen att så många irriterar sig på att fler vill röra lite på fläsket, bygga muskler och må bättre. Stör man sig så på sina medmänniskor kan man alltid träna i svinottan, eller bygga ett hemmagym i källaren. Gör någon fel och är i vägen, hjälp dem då! Stå inte där och hånflina! Jag tror vi alla kan bli bättre på att hjälpa dem som tagit det första modiga steget in i träningens underbara värld. Istället för att sucka åt att någon promenerar i vad du tycker är farmor-fart på löpbandet, ge dem en uppmuntrande nick. Vem vet, om en månad kanske de joggar likt Forrest Gump där på bandet? Dessutom lär de känna sig uppskattade och glada av ett trevligt bemötande, inte sant?

Och du, nybörjare, välkommen in i gemskapen! Du har just tagit det viktigaste steget mot en ny, friskare framtid! Heja dig! Var inte rädd för vikterna, testa, gör fel och testa igen! För, det är så vi andra lärt oss att göra rätt. Och, undrar du över något (till exempel varför man inte får curla i squatracket), fråga då någon. Är jag där, så lovar jag att jag ska hjälpa dig! Och, jag hoppas att du vana gymmare som läser detta, gör detsamma. Låt alla få möjligheten att hitta den passion vi alla känner för att lyfta tunga saker!

Gott nytt träningsår!

Mer styrketräning (åt alla!) åt folket!


*Ingår i serien “Best of Avindells” – vilket är en återpublicering av tidigare utgivna krönikor.

Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Sebastian Avindell

Sveriges i särklass starkaste författare och tillika poddvärd för Chalk:Talk, Sveriges största & bästa podcast om CrossFit.

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?