strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

SM i funktionell fitness

Solen lyste starkt på alla atleter när det då äntligen var dags för SM i funktionell Fitness. Swe3f hade tagit sig till vår vackra hemstad Linköping och arrangerade det hela på Crossfit Highway. Förbundet valde dessutom att live-streama hela eventet i en mäktig komposition och på plats för att kommentera det hela fanns inga mindre än Åsa Lempert och Peter Blaha.

Hela 36 atleter stod redo på damsidan, seniorerna skulle ta sig igenom 6 tester fördelat på de två dagarna, ungdomssidan slapp undan med fyra. Angelica Bengtsson och Anna Torseld fick dagen till ära se sig själva som förhandsfavoriter bland seniorerna och i U18 såg nog många fram emot att se den nyblivna EM-mästarinnan Tilde Muhrman.

Test 1 – Endurance
Tidsgräns 35 minuter

50 Laterala Burpees,
200 Double-unders,
75 cal Row
2,5 km löpning

I heat 3 startade Elin Ericson, Anna Torseld och Angelica Bengtsson sida vid sida, Elin var snabbast upp från sina burpees och höll sedan ledningen hela vägen in i mål, hon visade verkligen att hon inte hade slarvat med konditionsträningen. För när tiderna från alla heaten var sammanställda stod Elin som vinnare på imponerande 19.17 tätt följt av Anna Torseld på 19.37. Tredjeplatsen kneps av Ida Johansson på tiden 20,05.

I U18 klassen vann Lovisa Nyberg en ganska komfortabel seger följt av Ida Wallin.

Photo by Anders MalmPhoto by Anders Malm


Test 2 – Strength
D: 50-55-60-65-70-73-76-79-82-85
U18: 35-40-45-50-55-60-63-66-69-72

Styrkestege bestående av 1 Squat snatch + 1 Hang squat snatch. Ingångsvikten var 50 kg (35 för U18) och lyftet måste vara avslutat inom 50 sekunder. När man bommar väntade AMRAP Frontsquat i 50 sekunder på nästkommande vikt.
Ida Rosendal visade redan i heat 1 att det skulle krävas över 65 kg för att få en bra placering. Hemmahoppet Linda Bergqvist var även hon nära att klara 65 kg, squat snatch satte hon fint men kom inte riktigt under stången på hang squat snatch.
Vi fick se många fina försök på 70 kg men det dröjde ända tills Ida Johansson krigade upp vikten innan vi fick se någon lyckas. Nästa vikt, 73 kg, såg faktiskt betydligt enklare ut för Ida trots att hon faktiskt bommade första försöket! När hon sedan satte 76 kg satte hon verkligen hård press på de kvarvarande atleterna. Av hennes minspel att döma blev hon själv något förvånad.
Luisa Pozuelos kämpade och fick även hon upp 73 kg, men sen tog det dock stopp.
Angelica Bengtsson visade dock att gammal är äldst, fram till 73 kg såg det mesta ut som uppvärmning och även 76 kg avklarades utan större bekymmer. 79 kg fick sig en liten promenad men hon höll sig innanför rutan och var därmed segrare i test 2. Hon valde sedan att avstå från att försöka på 82 kg och spara på energin.

I U18 satte Lovisa Nyberg press på de båda bakomvarande när hon enkelt klarade 55 kg. Hon klarade sedan även 60 kg. Ida Wallin fick med sig fina 55 kg men testet tillhörde onekligen Skänninge-tjejen Tilde Muhrman som visade varför hon precis vunnit ett guld i EM.
Hela 66 kg mäktade hon med innan hon något försynt tackade för sig.

Test 3 – Skill
Var ett väldigt avancerat riggkomplex med en time cap på 12 minuter som verkligen sållade ut atleterna efter deras gymnastförmåga. Man kan faktiskt fråga sig om norrmännen kanske gjort det hela lite för avancerat?

10 Riggkomplex 1*
7,5 meter Hand stand walk
10 DB Alt Squat Snatch 15 kg
7,5 meter Hand stand Walk

8 Riggkomplex 2**
7,5 meter Hand stand walk med trappa av vikter
8 DB Alt Squat Snatch 20 kg
7,5 meter Hand stand walk med trappa av vikter

6 Riggkomplex 3***
2 X 7,5 meter Hand stand walk med vändning och trappa av vikter
6 DB Alt Squat Snatch 25 kg

Riggkomplex 1* 1TTB+1CTB
Riggkomplex 2** 1TTB+1CTB+1BMU
Riggkomplex 3*** 2TTB+2CTB+2BMU

De flesta kom igenom komplex 1 men i komplex 2 där det även var hand-stand walk med trappa av vikter blev det för svårt för de flesta. Inte förens i heat 3 fick vi se någon lyckas då Matilda Siikavuopio visade upp väldigt fin teknik och fick det att se förvånansvärt enkelt ut när hon fixade alla 3 komplexen på tiden 10.21.
Inför heat 4 fanns det alltså stora möjligheter för Elin, Angelica och Anna att jaga ikapp viktiga poäng i totalen. Trion satte en rasande fart redan från start men medans Angelica fortsatte i samma takt halkade de andra efter redan i andra komplexet. Angelica klarade av hela testet på tiden 9,46 och blev därmed även vinnare av test 3.

Den stora snackisen blev dock om detta test var lite väl svårt.
Var det för många reps i riggen? Och hinderbanan med först 15 kg vikter och sedan dubbla 20 kg vikter, alltså samma höjder som herrarna, blev som en omöjlig vägg för de allra flesta och endast 2 damer lyckades alltså att klara hela testet.

Test 4 – Bodyweight
3 varv av;
2 Rope Climbs
10 Handstand Push Up
20 Air Squats

Direkt in i 3 varv av;

1 Legless Rope Climb
10 Strict Handstand Push Up
20 alt Pistol Squats

Tidsgränsen var här satt till 12 minuter.

I heat 1 tog Lisa Leijon tidigt ledningen och kom till varv 2 i den andra delen där hon klarade 6 strikta handstand pushup. I heat 2 visade Sara Nagi skolboksexempel på hur både kippade och strikta handstand push ups ska se ut. Petra Nordin jagade dock ikapp på sista varvet och med endast 2 strikta handstand push ups kvar var de sida vid sida. Trötta och syrafyllda axlar gjorde att både tjejerna fick några no reps som kostade både tid och kraft. Sara lyckades tillslut återfå så pass mycket kraft att hon lyckades hålla undan från Petra.
Heat 3 kom att bli en riktig nagelbitare, Matilda Siikavuopio satte takten och Anna Torseld hängde på och bjöd upp till ordentlig kamp. De var växelvis i ledningen då Anna var starkare i klättringen medans Matilda hade ett snabbare tempo i handstand push ups. Och det var till slut där det hela avgjordes till Matildas fördel. Hon kom i mål ynka 16 sekunder före Anna. De är precis sådana här heat som gör det så himla kul att se på funktionell fitness!

I U18 Tog Tilde Muhrman snabbt ledningen medans Ida Wallin och Lovisa Nyberg höll ett något lugnare tempo. Den taktiken visade sig vara vinnande då Tilde tog slut i greppet inför sista klättringen. Lovisa gick direkt från pistol squats upp i klättringen på sista varvet, gick om och vann därmed heatet. Imponerande.

Inför de två sista testen så hade Angelica Bengtsson en knapp ledning före Anna Torseld, Matilda Siikavuopio låg på en tredje plats, Elvira Ek på fjärde och Ida Johansson femma. Nu gällde det alltså att ha is i magen, vara taktiskt och tro på sin game plan.

Test 5 – Mixed Modality
3 x 3 minuter med 1 min vila emellan.

1,
24 Wallballs 6 kg
4 Ring muscle-ups
19 Box-jumps over
Amrap KB hang clean and jerk 2×16 kg

2,
24 Wallballs 6 kg
4 Ring muscle-ups
19 Box-jumps over
Amrap KB snatch 16 kg

3,
24 Wallballs 6 kg
4 Ring muscle-ups
19 Box-jumps over
Amrap KB thrusters 2×16 kg

Ida Johansson satte fart ordentligt redan i första vända, med 1.22 kvar på klockan började hon mata hang clean and jerk, oavbrutet. När tiden var ute hade hon fixat hela 25 stycken! Sandra Augustsson tryckte även hon på riktigt ordentligt och visade att hon ville klättra i placeringar.
Vända två var Ida och Matilda samtidigt till sina kettelbells tätt följt av Angelica. Denna gång fick dock samtliga bryta.
Sista vända var precis lika jämn den men när det var dags för box-jumps så syntes det att Angelica var den som hade hushållt bäst med sina krafter.
När alla repetitioner var räknade så hamnade Angelica totalt på 197, Ida på 193, Matilda 180 och Sandra 178.

U18 blev det återigen en jämn tillställning mellan Tilde Muhrman och Lovisa Nyberg. Första varvet var de i princip oskiljaktiga, andra varvet kom Tilde fram till sina Kettelbells cirka 10 sekunder före Lovisa. Även sista varvet tryckte Tilde på, hon var ju tvungen att slå Lovisa för att ens ha en teoretisk chans att vinna guldet. Även att Tilde vann testet så lyckades hon inte komma ikapp Lovisa som därmed kan titulera sig USM-mästare i funktionell fitness. Vi säger stort grattis till Lovisa och konstaterar att tillväxten ser underbar ut, vilka fantastiska ungdomar vi har!

Placeringar U18 dam
1, Lovisa Nyberg
2, Tilde Muhrman
3, Ida Wallin
4, Ebba Björklund
5, Engla Ehne

Test 6 – Power
Tidsgräns 3 minuter
20 cal Echo Bike
6 Clean and jerk 52,5 kg
60 kg D-ball carry 4 längder, totalt ca 30m.

Sista testet och troligtvis det de flesta såg fram emot, i alla fall bland åskådarna. De tävlande hade uppenbarligen mer blandade känslor kring detta. Det blev en brutal rafflande avslutning och inför sista heatet var alla nog väl medvetna om att Sofie Lindberg precis hade presterat en kanontid.
Vi fick se en riktig urladdning av samtliga tjejer och inte helt oväntat var det Elvira Ek som satte takten, detta var onekligen ett test som passade henne perfekt. Ida Johansson visade dock att hennes fina placering från första testet inte var en slump. Med en enda sekund lyckades hon besegra Elvira och vinna testet. Sofie Lindbergs fina tid från heatet innan räckte hela vägen till en tredje plats i testet. Angelica Bengtsson knep fjärdeplatsen, endast 1 sekund före klubbkompisen Elin Ericson.
Att se på detta test gjorde nästan ont och de flestas ben kändes nog som geléklumpar. Tankarna gick osökt till irländsk julafton när man såg alla atleter springa över mållinjen.

När sammanräkning var klar stod Angelica Bengtsson som etta och kan därmed titulera sig som svensk mästare i funktionell fitness. Hon fick en knakig start men arbetade sig sedan uppåt sakta men säkert, hon var helt klart den som hade mest is i magen, verkade ha koll på de andra och utförde tävlingen taktiskt rätt. Rutinerat och ett välförtjänat resultat.
Silvret tog Ida Johansson som for in som en virvelvind. Mest förvånad av alla verkade hon själv vara. Ida visade att hon är ett riktigt kraftpaket som även fixade att hålla flåset uppe och syran i schakt. Det ska bli intressant att se vad hon kan leverera när hon jobbat upp sina svagheter lite mer.
Anna Torseld knep bronsmedaljen. Med tanke på att Anna ådrog sig en fraktur i foten några veckor innan kvalet och därmed vare sig sprungit eller hoppat nämnvärt innan SM så är hon nog nöjd med sitt resultat. Att hon timmen innan test 2 fick migrän gör ju inte saken sämre. Nästa år ser vi fram emot en väl förberedd Anna utan migrän.

1, Angelica Bengtsson
2, Ida Johansson
3, Anna Torseld


U18
1, Lovisa Nyberg
2, Tilde Muhrman
3, Ida Wallin

Man kan inte göra annat än att tacka Swe3f samt alla funktionärer för en väldigt proffsig och väl genomförd tävling. Vilken underbar helg och tävling ni bjöd på.
Även att publiken givetvis saknades så hoppas vi denna fina live-streaming blir ett stående inslag så alla intresserade som inte har möjligheten att följa tävlingen på plats ändå kan heja fram sina favoriter.
Stort tack även till Anders Malm för dina fantastiska bilder.

Fanns det något som var dåligt då? Ja helgens sämsta, och det många reagerade på, måste ändå vara när kommentatorn började intervjua Simon Bäckström mitt under damernas heat i test 3. Är inte dessa atleter värda större respekt än så?

För att se fullständiga heat och resultatlistor se BoxPeak

 

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?