Louise Johansson Fysioterapeut skribent [her]cules iamherculeswoman

Vad vill du egentligen med din träning?

funktionella träningskläder dam

Varför tränar du? För vissa poppar det upp ett givet svar direkt, medan andra behöver fundera en stund. Ta ett par minuter att marinera frågan oavsett vad din direkta respons är. Dyker det upp andra tankar och drivkrafter som du inte gett uppmärksamhet tidigare? Vad vill du egentligen med din träning?

Kanske är du en av de som satte nya mål vid årsskiftet och gav upp för två veckor sedan (du är inte ensam) eller så är du en av de som fortfarande håller i nyårslöftet (bra jobbat!). Kanske har du tränat några månader, år eller hela ditt liv och går nu på autopilot. Är du ständigt nöjd och glad med din process och dina träningsresultat så vill jag säga Grattis!- you made it. Om du däremot svajar mellan nöjd och missnöjd men inte riktigt vet var du ska börja – då kan vi börja här tillsammans.

Grejen med både träning och kost är att det inte är raketforskning – inte vad vi ännu vet i alla fall. I teorin finns det relativt simpla recept på det mesta. Bli starkare, snabbare, uthålligare, bygga muskler, gå upp i vikt, eller gå ner i vikt. Vi vet hur man gör. Ändå finner sig så många med uteblivna resultat.

Ibland tror jag att uteblivna resultat handlar om att vi inte vågar sätta upp de mål vi egentligen vill åstadkomma för att vi är rädda för att misslyckas. Exempel: Jag vill bli starkare i min knäböj, men jag är osäker på om jag har vad som krävs. Så istället för att sätta målet att bli starkare i knäböj så bestämmer jag mig för att “jag ska träna 3 ggr/veckan”. Efter att ha tränat 3 gånger i veckan i 5 veckor, så märker jag att jag fortfarande inte är starkare i min knäböj, och jag blir besviken. Trots att jag faktiskt har nått mitt mål om att träna 3 gånger varje vecka. Jag har lyckats, men målet demonstrerade inte vad jag egentligen ville ha.

“Ibland tror jag att uteblivna resultat handlar om att vi inte vågar sätta upp de mål vi egentligen vill åstadkomma för att vi är rädda för att misslyckas”

En annan orsak till uteblivna resultat är rädslan att kostnaden ska bli för stor eller helt enkelt ovilja att betala det som krävs. Varje mål du sätter, har en viss kostnad. Kostnaden är oftast tid eller att prioritera bort andra saker som är av värde för dig. Så du hamnar i något slags mellanland där du gör 25% av det du vet att du borde, men skippar tre fjärdedelar – för är det verkligen värt det? Att inte jobba för, eller bara ibland och halvhjärtat jobba för det du vill bli bra på är tyvärr en osannolik ekvation. Jag överdriver inte om jag säger att jag ser detta varje vecka. Många kvinnor och män vill bli starkare eller bygga mer muskler. De tränar med en kontinuitet på elitnivå, men vågar antingen inte äta tillräckliga mängder mat eller orkar inte lägga ner tiden på att äta bättre mat. Resultatet låter inte sällan “det händer ju ingenting”.  Eller någon som vill lära sig gå på händer men de provar bara 5 minuter, varannan vecka, i slutet av sitt träningspass när en redan är helt slut. Efter 5 veckor av den processen ekar uppgivna kommentarer så som “jag kommer aldrig lära mig det här”.

Det finns en tro på att om jag bara gör något som liknar det jag vill uppnå – då kommer jag dit så småningom. Till en början funkar detta eftersom skillnaden mellan att göra ingenting och att göra något är betydligt större än att göra något och att göra något. I längden blir det lite som att springa på stället. Jag gör något som liknar att springa, men tar det mig framåt? Knappast.

Ditt jobb är att ta reda på vad du vill. Och var inte rädd för att sätta mål. Det är modigt, ärligt och även om du inte når dit exakt den tidpunkten du önskar så har du börjat vandra på rätt väg. Enda sättet att garantera att misslyckas är att aldrig försöka. Och enda sättet att garantera att varken misslyckas eller lyckas är att inte ha en aning om vart du är på väg. När du har svarat på frågan “vad vill jag med min träning” så har du gjort det viktigaste. Nu har du en riktning. Om du sedan har verktygen att själv sätta målet och staka ut planen och vägen dit – do it! Ta annars hjälp av de resurser som kan hjälpa. Personliga tränare eller kostrådgivare som har kunskap kring det du är ute efter och kan ge dig feedback på om du är på rätt bana. Våga utmana dig själv och satsa på din utveckling.

Det finns oändliga orsaker till varför en väljer att träna och ingenting är rätt eller fel. Det behöver absolut inte ligga någon idrottslig prestation bakom, och i de allra flesta fall så gör det inte heller det. Att känna sig piggare, få ökat självförtroende eller att klara av vardagen bättre när man blir äldre, är fantastiska anledningar till att träna. Så länge din aktion överensstämmer med vad du egentligen vill med din träning så är du på helt rätt väg och har ökat sannolikheten att uppfylla ditt mål med cirka 300% jämfört med andra nyårslovare (fullkomligt påhittad siffra, men kvalificerar den som en god gissning).

Louise Johansson Fysioterapeut skribent [her]cules iamherculeswoman

Louise Johansson

Fysioterapeut med kandidat i idrottsmedicin – inriktning fysiologi, medicin och psykologi inom träning samt licensierad kostrådgivare.

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?