strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Styrketräningens ABC

Basövningar spelar en central roll i all styrketräning, oavsett vad dina träningsmål är. De utgör grunden för en stark och hållbar träning och fysik.

I den här artikelserien, Styrketräningens ABC, kommer vi gå igenom de grundläggande momenten du behöver ha koll på för att få resultat av din träning. Längre fram kommer vi även att gå igenom hur du ska träna för att bli stark och vad du bör tänka på vad det gäller kosten, mm.

Basövningar

Det är viktigt att fokusera på att bygga en stark grund i din styrketräning. Detta gör du genom att inkludera basövningarna i ditt träningsprogram. Basövningarna är de övningar som får din kropp att utvecklas och bli starkare. Oavsett vad dina träningsmål är, som att bli starkare, bygga muskler eller helt enkelt bli mer hälsosam, bör du aldrig sluta använda basövningarna i din träningsrutin.

Faktum är att det är möjligt att uppnå alla dina träningsmål utan att använda några andra övningar än de fem basövningar vi kommer att beskriva i detta inlägg. Dessa övningar ger en stark grund för din träning och är avgörande för att uppnå dina mål.

Vad är en basövning?

En basövning är en övning som aktiverar flera muskelgrupper samtidigt och är en central del i styrketräning. Basövningar är också kända som kompound-övningar eftersom de involverar flera leder och muskelgrupper. Genom att använda flera muskelgrupper samtidigt ökar man den totala muskelstimuleringen, vilket leder till en mer effektiv träning.

Vilka är de 5 basövningarna?

De 5 mest välbekanta och effektiva basövningarna är:

  • Bänkpress – stärker bröst, framsida axlar och triceps.
  • Marklyft – stärker rygg, rumpa, ben och trapezius,
  • Knäböj – stärker ben, rumpa, rygg och vader.
  • Chins – stärker rygg, axlar, biceps
  • Militärpress – stärker axlar och triceps.

Av dessa 5 basövningar är de 3 första de absolut mest välkända då det är de övningar som ingår när man tävlar i klassiskt styrkelyft.

Vad är isolationsövningar?
Isolationsövningar är övningar som fokuserar på en specifik muskelgrupp. Dessa övningar är mindre intensiva än basövningar och brukar användas för att fokusera på en specifik muskelgrupp som redan har stärkts med basövningar. Exempel på isolationsövningar är bicep curls, tricep press och benspark.

Fokusera på basövningarna i början

Som nybörjare är det viktigt att fokusera på basövningar inom styrketräning. Det spelar ingen roll vad ditt mål är, att börja med basövningarna är avgörande för att bygga en stark grund för din träning. Isolerade övningar kommer inte att ge samma resultat för en nybörjare som för en mer erfaren styrketränare.
Basövningarna är grunden för en effektiv träning, de är enklare att utföra och har en högre muskelstimulering, vilket leder till en bättre träningsupplevelse och snabbare resultat. Du bör börja med lättare vikter och öka vikten vart efter, samtidigt som du förbättrar tekniken.
Har du ingen god vän som kan visa dig ett korrekt utförande på övningarna rekommenderar vi starkt att du tar hjälp av en personlig tränare för att få hjälp.

Fördelar med basövningar

Det finns många fördelar med att inkludera basövningar i sin träningsrutin. Förutom att de givetvis ökar muskelstyrkan och leder till en mer effektiv träning så hjälper de också till att öka rörligheten och förbättra kroppshållningen. Något som lätt glöms bort är att man även får en bättre funktion i vardagen – Basövningarna har liknande rörelsemönster som många vardagliga rörelser, såsom att bära tunga saker, resa sig från en stol och gå uppför trappor. När du tränar basövningarna regelbundet kommer du att se en stor skillnad i hur lätt det är att utföra vardagliga aktiviteter. Något du kommer ha fördel och glädje av hela ditt liv.

Sen då?

När du känner att du börjar behärska basövningarna kan det vara en god idé att börja involvera isolationsövningar i ditt träningsprogram. Eller så har du kanske redan nu fastnat för styrkelyft eller känner att du vill testa på strongwoman, crossfit eller tyngdlyftning?
Oavsett så har du en stark grund att stå på. Genom att ha en bra kännedom om grunderna för styrketräning kommer det att underlätta för dig oavsett vad du väljer.  Om du är kvinna som är nybörjare eller precis har börjat träna så är Styrketräningens ABC ett utmärkt ställe att börja.

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?