strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Ny på gymmet?

Har du precis börjat träna eller gå till ett gym? Har du funderat på vad som är bra att tänka på för att du ska lyckas och få ut så mycket som möjligt av träningen?
I den här artikeln får du en liten översikt över vad du bör tänka på för att lyckas med, och få ut det mesta av din träning oavsett om det är crossfit, strongwoman eller kanske tyngdlyftning?

Börja långsamt

För vissa kan träningen kännas skrämmande till en början, nya termer att slänga sig med i en främmande miljö full med okända människor. Andra får omedelbart ett rus av endorfiner från spänningen i att lära sig något nytt och spänningen i att pressa sig själv hårdare än man någonsin gjort tidigare. Oavsett vilken grupp du tillhör kommer du snart känna dig stark och kraftfull, kapabel till vad som helst – det är en fantastisk känsla!

Men det är viktigt att börja träna långsamt för att ge kroppen tid att vänja sig, för hög belastning för fort kan leda till överansträngning av muskler, senor och leder, vilket kan orsaka skador. Genom att börja träna långsamt ger man kroppen tid att anpassa sig till träningen och förbereda den för högre belastningar i framtiden.

Prata med alla som har tränat i +12 månader, de kommer att berätta att de önskar att de hade börjat med lättare vikter och fokuserat på att lära sig en korrekt teknik först.

En annan fördel med att börja träna långsamt är att det gör det lättare att hålla fast vid träningen. Börjar du träna för hårt och för snabbt kan det leda till utmattning och trötthet vilken leder till att du kommer tycka träningen är tråkig.

Försök inte imponera på någon annan

Börja i din egen takt. Fokusera på dig själv, på att göra rätt övningar med låg vikt i ett korrekt utförande. Om du försöker imponera på någon annan genom att lyfta mer vikt än du egentligen klarar av ökar risken för skador markant. Träning är en personlig resa och det är bättre att fokusera på att ha roligt och utvecklas i din träning, snarare än att försöka imponera på andra.

Crossfit, strongwoman eller vanlig styrketräning? Oavsett träningsform är det väldigt nyttigt att lära sig de stora bas-övningarna först tills man känner sig någorlunda bekväm med dem.

Kom ihåg: Oavsett vad du tror så är det ingen annan som räknar dina reps eller tittar på dig.

Sätt upp rimliga mål

Du kommer inte bli wonder woman på en vecka men att sätta upp små mål för dig själv är något som kan hjälpa till att öka din utveckling och göra träningen ännu roligare. Se till att dessa mål är uppnåeliga men inte för lätta – annars är de inte tillräckligt motiverande!
Om du är helt ny på gymmet kan du börja med något enkelt som att du ska klara av att göra x antal burpes inom en viss tid eller box jumps? Eller att du ska klara av att gå farmers walk en viss sträcka? Du kanske vill nå en viss vikt i bänkpress, knäböj eller marklyft?

Se till så att du får ordentligt med vila mellan varje träningspass så att dina muskler får chans att återhämta sig ordentligt och därmed bygga upp sig själva starkare än tidigare. Helst 48 timmar mellan träningspass som riktar sig mot samma muskelgrupp (och 72 timmar efter bendagar).

Våga be om hjälp

Våga be om hjälp. Oavsett om det handlar om att fråga någon som tränar på samma ställe eller anlita en personlig tränare, är det viktigt att be om hjälp för att lära sig använda utrustning och lyfta vikter på ett korrekt och säkert sätt. Om du känner dig för blyg för det, kom ihåg att alla var nybörjare en gång och de flesta människor älskar att ge råd.
När du ber om hjälp kommer du snart att inse att det leder till nya bekantskaper samt att du kommer in i den härliga gemenskapen som oftast finns på alla gym och boxar. Detta kommer leda till att du tycker det är ännu roligare att träna.

En personlig tränare kan dessutom ge dig väldigt individuella råd och anpassa träningen till ens egna förutsättningar och mål.

“Newbie Gains” är på riktigt, ta tillvara på dom!

“Newbie gains” är en term som används inom träning för att beskriva den snabba förbättring som en person kan uppleva när de precis har börjat träna regelbundet. Enkelt förklarat innebär detta att du ser snabba resultat i form av muskeltillväxt, styrka och förbättrad uthållighet, din utveckling går helt enkelt snabbare i början. Detta beror på att kroppen är ovan vid träning och därför snabbt anpassar sig att bygga muskler för att klara av den ökade belastningen.

Genom att träna regelbundet, använda rätt teknik, belastning och äta bra tar du till fullo tillvara på dessa “newbie gains”. Detta kommer hjälpa dig till att sätta grunden för en stark och hälsosam kropp som du kommer ha med dig resten av livet, så ha tålamod – med tiden kommer du att se stora förbättringar i din styrka och muskelmassa.

Vem som helst kan lyckas på gymmet så länge du är villig att anstränga dig

Det finns ingen magisk formel för att lyckas på gymmet. Det viktigaste är att du hittar en träningsrutin som fungerar för dig, och att du är villig att sätta in den ansträngning som krävs för att nå dina mål. Genom att vara konsekvent och hårt arbetande, och genom att följa en sund och balanserad kost, kan du uppnå bra resultat på gymmet oavsett vem du är.

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Vanlig mat? Nä, det räcker inte alls…*

Är debatten om vad man ska och inte ska äta en kvarleva från sextiotalet och det kära gamla “folkhemmet”? I många delar av världen,
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Du tränar för mycket!*

Varför får vi som tränar så ofta stå vid skampålen? Det finns mycket här i samhället som jag skulle vilja ändra på. Folk röker,
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Tävlingsångest*

Om att tävla, om att se tvivlens demoner i ansiktet, och om att växa. Det vrider sig i magen. Hjärtat slår frivolter. Blåsan gör
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

15%

Rabatt

Prenumerera och få 15% rabatt på din nästa order.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?