strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Från våffeljärn till dagens rekordböcker

Eleiko har sedan 1957 varit ledande inom styrkeutrustning då man bestämde sig för att skapa den perfekta skivstången.

Men vi backar bandet lite, för även om du aldrig har hört talas om Eleiko tidigare har du kanske sett deras utrustning på TV – Eleiko har nämligen varit den enda leverantören till OS i ett halvt sekel.
Över 65 år och mer än 1 000 världsrekord senare fortsätter Eleiko att höja ribban med precisionstillverkad utrustning i världsklass till allt från elitidrottaren till den dagliga gymmotionären.

Hur det började

Eleiko grundades i Halmstad 1927 men då tillverkade man något helt annat än dagens träningsutrustning – nämligen kökstillbehör som brödrostar och våffeljärn.

Eleiko började experimentera med skivstänger 1957 efter att deras fabrikschefen Hellström kontaktat VD Tyra Johansson med förslaget.

Hellström var själv en ivrig tyngdlyftare och var frustrerad över bristen på skivstänger av hög kvalité på marknaden. På 1950-talet var det vanligt att man under tyngdlyftningstävlingar fick använda sig av ett flertal skivstänger, de som fanns höll helt enkelt inte måttet. De som inte gick av böjdes när det började lastas på ordentligt med vikter.

Trägen vinner

Medan Johansson godkände Hellströms förslag att börja på en prototyp för den “perfekta skivstången” fanns det en hel del hinder på vägen. Förutom att de nu skulle ge sig in i en helt ny bransch var ju även Tyra en kvinnlig direktör – en väldigt ovanlig roll för en svensk kvinna på 1950-talet.

Tyra Johansson, dåtidens VD

Tyra nekades först ett lån från banken men lyckligtvis stod hon på sig och hittade så småningom det ekonomiska stöd som behövdes för prototypen. Och med facit i hand kan vi ju konstatera att hennes engagemang visade sig vara värt det, eftersom hela gym-världen nu var på väg att bevittna en revolution.

En stjärna föds

Efter flera år av tester och utveckling dök den första Eleiko-skivstången upp vid VM i tyngdlyftning 1963 i Stockholm. Skivstången var gjord av ett speciellt stål från norra Sverige, Eleiko använder fortfarande samma stålverk än idag, och skivstången hade en lättring inspirerat av mönstret från ett våffeljärn som är en hyllning till varumärkets arv.

Skivstången blev en omedelbar succé och vida omtalad då den höll hela tävlingen utan att vare sig böjas eller ens spricka. En ny stjärna var helt enkelt född.

Kvaliteten och prestandan på Eleiko´s skivstång var så uppenbar att olika tävlings-förbund genast vände sig direkt till företaget för att få skivstänger levererad till sina tävlingar. 1969 blev Eleiko det första varumärket som certifierades av International Weightlifting Federation och har idag även certifieringar från både International Powerlifting och Para-Powerlifting Federations.

Gummiklädda viktskivor

Efter succén i Stockholm med den nya skivstången tog det inte lång tid innan Eleiko började skissa på vad som skulle bli nästa succé – den gummibeklädda viktskivan.

1967 träffade en av Eleiko´s anställda en tyngdlyftare med en egensinnig lösning – han klädde sina viktskivor med gummidäck för att minska risken för att de och golvet där han tränade på skadades. På så sätt slapp han även det klingande ljudet som hela tiden uppstod. Denna enkla men geniala idé var allt Eleiko behövde för att rulla igång nästa satsning.

Kort efter mötet började Eleiko samarbeta med Halmstad Gummifabrik för att ta fram en gummiblandning som kunde formas runt viktskivorna. Denna gummiblandning gav hållbarhet och struktur utan att ge massor av studs, och därmed introducerades Eleiko´s gummibeklädda viktskivor för världen och nästa succé var ett faktum.
Än i dag använder sig Eleiko av Halmstads gummifabrik till sitt sortiment av gummibeklädda viktskivor.

Eleiko´s inverkan på viktplattor stannade dock inte vid gummi. Har du tänkt på de olika färgerna på viktskivorna? Det har dock inte alltid varit lika självklart. I början hade alla tillverkare sina egna färger för sina viktvarianter, IWF ansåg dock att Eleiko´s tydliga varianter skulle användas som standard internationellt. Så märkets röda, blå, gula, gröna och vita palett är vad vi nu identifierar med tävlingsplattor.

Kvalitet framför allt

Innovationen och strävan att alltid tillverka med högsta tänkbara kvalité har alltid varit kärnan hos Eleiko. Det är just därför så många styrkesportförbund gång på gång avtalar med Eleiko att leverera utrustning till deras tävlingar. Du behöver dock inte vara en elitlyftare för att känna av Eleikos kvalité.

För även om vissa delar byts mellan tävlings- och träningsutrustning, förblir fokus på kvalitetssäkringen densamma oavsett utrustning. Varje skivstång, oavsett syfte, testas på tävlingsnivå.
Det inkluderar ett böjtest på 1 500 kg i mitten av stången och 2 000 kg i änden av varje stång. Så oavsett var skivstången hamnar, om det är i ditt garagegym eller på den olympiska plattformen, kan du vara säker på att den uppfyller den högsta tänkbara krav.

Samma tänk hittar du genom Eleiko´s hela sortiment, oavsett om det handlar om bumper plates eller kettlebells. Och även om det är deras långsiktiga engagemang för perfektionism som har hållit dem högst upp i lyftarvärlden så fortsätter de hela tiden att sträva efter att skapa den ultimata träningsupplevelsen.

Utvecklandet fortsätter

Eleiko fortsätter sin strävan och mål att inspirera fler människor till att börja träna. Utöver skivstänger och viktskivor finner du även allt från specialstänger, hantlar, kettlebells och rack i deras utbud.

Självklart är användarupplevelsen  i fokus för Eleiko och för att komplettera produktutvecklingen och strävan att göra människor starkare och friskare erbjuder Eleiko även kurser både till tränare, elitidrottare såväl som till dig som är nybörjare och vill lära dig grunderna.

“At 67, I am probably the strongest I have ever been. Lifting makes me able to live life to the fullest.
Gunilla Blomberg, Owner of Eleiko

Kampen mot bröstcancer

För fjärde året i rad har Eleiko släppt en kollektion i begränsad upplaga för att samla in pengar till bröstcancerorganisationen Barbells for Boobs. Tidigare år har Eleiko samlat in över 63 000 dollar till välgörenhetsorganisationen och hoppas givetvis kunna överskrida den summan i år.

Barbells for boobs mål är att omdefiniera vårdstandarden för brösthälsa samt förbättra livskvalitén hos tidigare diagnostiserade genom fysisk aktivitet, så som tyngdlyftning.

Erik Blomberg, VD för Eleiko sa tidagre: “Eleiko är hedrad över att återigen samarbeta med Barbells for Boobs till stöd för deras uppdrag att förbättra livskvaliteten och resultaten hos kvinnor som drabbats av bröstcancer. Välgörenheten ligger oss varmt om hjärtat, och vi delar samma etos att använda träning och rörelse för att stödja både mental och fysisk hälsa.”

25% av intäkterna från årets Barbells for Boobs-kampanj går till att stödja Barbells for Boobs och deras arbete.

Tack Tyra

Eleikos resa till toppen är en unik berättelse om svenskt företagande – banbrytande kvinnligt ledarskap och entreprenörskap. Från ett våffeljärn till dagens rekordböcker, tack Tyra!

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?