strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Bobby Sundberg – Världens tredje starkaste kvinna

Bobby Sundberg är ridtjejen som hittade hem i kraftsporten. Bobby berättar om resan från stallet till världseliten i Strongwoman, kärleken till sporten och att hitta balansen i träningen.

Berättelsen om världens tredje starkaste kvinna börjar med en 11-åring som har för mycket spring i benen.
– När jag var liten så var det hästar som gällde. Jag tjatade på min mamma för att få börja rida och började på det när jag var 11 år. Hästar var verkligen livet på den tiden. Jag tävlade i hoppning redan efter några månader i en klubbtävling. Jag insåg direkt att det är det här jag vill göra, efter det fortsatte jag tävla i hoppning och fälttävlan under många år.
Efter tio år inom ridsporten fick tävlandet ett ofrivilligt slut på grund av en häst som med flera år av skador och trög träning inte ville tävla mer. Bobby beskriver hur det inte var ett aktivt beslut att sluta tävla utan att det snarare rann ut i sanden efter att hästen blev såld. Redan innan ridningen tog slut hade gymmet börjat ta allt större plats i vardagen.
– Anledningen att jag kom in i gymmet från början var till stor del negativa tankar som jag skulle beskriva som kroppshets och kroppsideal. Jag började träna med en vän som ville gå ner i vikt och det var till en början mycket cardio-träning med olika typer av gruppass på gymmet.
Många människor kan nog känna igen sig i de destruktiva drivkrafterna till att börja med träningen. På samma sätt går det att känna igen sig i den positiva kraft som växer fram i takt med att kärleken för träningen utvecklas.
– Kombinationen av att jag började bli besatt av hur kost och träning påverkade kroppen men också hur träningen fick mig att må gjorde att jag verkligen fastnade för det. Efter ett tag började jag göra knäböj, bänkpress och marklyft och jag kommer ihåg hur jag tyckte det var sjukt häftigt. Lilla jag kunde helt plötsligt lyfta min kroppsvikt i mark.

Passionen för Kraftsport växer fram

När en bekant började märka av 22-åriga Bobbys driv och passion för styrketräningen bjöds hon in till ett träningspass i ett litet källargym.

“Det var något speciellt med människorna och stämningen i det källargymmet som gjorde att jag ville fortsätta träna där!”

– När jag kom ner till lokalen sa min vän åt någon tyngdlyftare där att jag ville lära mig tyngdlyftning och jag tänkte Jaha, vill jag?
Bobby beskriver hur träningen bestod av allt det viktiga man kunde göra med en skivstång; ryck, stöt, marklyft, bänkpress och knäböj var det som gällde. Det var inte bara hård träning och tekniktips som lockade i det lilla källargymmet, det var en gemenskap och ett sammanhang att få vara en del av.
– Det var något speciellt med människorna och stämningen i det källargymmet som gjorde att jag ville fortsätta träna där, väldigt inbjudande och härligt. Ett återkommande tema när man pratar med Bobby är viljan att hela tiden tävla. I allt ifrån hästar, tyngdlyftning, styrkelyft och Strongwoman så är tävlingsmomenten den stora drivkraften. Redan efter några månader av tyngdlyftning uppstod det en möjlighet att tävla då en klubbkamrat skulle göra comeback på en tävling efter en graviditet. Med sitt karaktäristiska tävlingsdriv var det ingen tvekan hos Bobby och första tävlingen bidrog med en ökad motivation i träningen. Efter ytterligare några månader av träning så inleddes år 2013 tävlingskarriären inom styrkelyft.

– På min första tävling hade jag på förhand kollat upp SM-kvalgränsen och lyckades kvala in. Då kände jag direkt att Det här kan jag bli bra på, det här vill jag hålla på med och började satsa på det.
Sagt och gjort så började satsningen på styrkelyft med målet att ta pallplats på ett SM. Någonstans på vägen mot detta mål började dock Strongwoman ta sig in i träningen och livet.
– Precis innan jag började med Strongwoman hade jag haft en SM-tävling i Sundsvall 2015 som gick superdåligt. Inför den tävlingen hade jag gjort min största träningssatsning någonsin och siktade på att för första gången få stå på pallen i ett SM. Det var så många saker som gick helt fel både dagarna innan tävlingen och under tävlingen. Det hela slutade med att jag missade pallplats med minsta möjliga marginal och det ledde till att jag tappade motivationen. Jag kände dock att jag hade lagt så mycket tid på att bli stark så jag ville inte bara kasta bort det, men på samma gång hade jag helt tappat bort varför det var roligt. När jag sen testade på strongwoman så hjälpte det mig att hitta träningsglädjen igen.

Bobby som under den här tiden bodde i Gefle på grund av studier hade minst sagt rätt förutsättningar för att lyckas inom Strongwoman. Med stora namn inom sporten som Martin Forsmark och Stefan “Stisse” Bergqvist som träningskamrater på Gelfe Kraftsportsklubb drog Strongwoman-satsningen igång som en rolig grej.

“Det kändes som en once in a lifetime-chans”

– Jag började träna mer och mer strongwoman och tillsammans med några andra på klubben tyckte vi Kan vi inte bara dra ihop en amatörtävling? Tävlingen var skitkul och direkt efter låg Stisse på mig om att jag var tvungen att ställa upp i Sveriges Starkaste Kvinna. Då höll jag fortfarande på med min satsning på styrkelyft men jag ställde upp bara för det var roligt.
Första tävlingen resulterade i en fjärdeplats som skulle ge oanade möjligheter. I potten på Sveriges Starkaste Kvinna fanns det tre biljetter till VM för amatörer på Arnolds Sports Festival i Ohio. Ett återbud från en av de som placerat sig på pallen innebar att Bobby fick frågan om att åka. En sak är säker – när det finns möjlighet att tävla, räkna med att Bobby Sundberg tar den.
– Det kändes som en once in a lifetime-chans, det var klart att jag tog den. Så 2016 åkte jag alltså till VM och då hade jag tränat Strongwoman i mindre än ett år.

Dubbelt upp – satsning på både Styrkelyft och Strongwoman

Under både 2016 och 2017 sker en kombinerad tävlingssatsning på både styrkelyft och Strongwoman med fina resultat. Den ökade Strongwoman-träningen inför deltagandet på amatör-VM i Ohio resulterar i en andraplats på Sveriges Starkaste Kvinna i 82 kg-klassen och en tredjeplats i den öppna klassen. 2017 blir ett stort framgångsår med en fjärdeplats i Europas Starkaste Kvinna och dessutom lyckas Bobby ta hem den efterlängtade pallplatsen på SM i styrkelyft. När man som minst anar det och när satsningen på styrkelyft har som minst fokus, då kommer medaljen.

Med en pallplats i bagaget avslutar Bobby karriären inom styrkelyft och med fullt fokus på Strongwoman blir kommande fyra år ett enda långt medaljregn. Vad sägs om fyra andraplatser och en förstaplats fördelat över både 82 kg-klassen och den öppna klassen på Sveriges Starkaste Kvinna? Vad sägs om två bronsmedaljer på EM och en femteplats på VM? Otroligt, tänker ni. Låt oss då prata om vad som hände i november förra året då Bobby Sundberg blev världens tredje starkaste kvinna.
– Inför tävlingen hade jag min karriärs mest seriösa satsning. Jag gick på hård diet för att gå ner en viktklass och hade dessutom ett nytt träningssätt med lättare vikter och mer uthållighetsträning.

Brons på VM – med ett nytt framgångsrecept

Inom Strongman och Strongwoman präglas träningen ofta av tunga och intensiva set med målet att varje pass lyfta så mycket vikt som kroppen klarar av. Bobby berättar om hur hon inför VM beslutade att det fick vara nog med att gå runt och ständigt ha ont och att varje pass pressa kroppen till bristningsgränsen. Tvärtemot alla etablerade träningsmetoder inom Strongwoman så bestod träningen istället av lätta repetitioner med stort fokus på teknik och känsla i varje set. Dessutom kombinerat med en hel del uthållighetsträning.

“Kommer det här fungera, kommer tävlingen bli av, kommer vi komma in i landet?”

Ett revolutionerande och nytänkande träningssätt som givetvis skapade viss osäkerhet om det verkligen kommer fungera. Lägg till ovissheten kring situationen med Covid-19 inför tävlingen så förstår man att Bobbys satsning bestod av en hel del mentala utmaningar.
– Det var mycket frågetecken inför tävlingen “kommer det här fungera, kommer tävlingen bli av, kommer vi komma in i landet”. Jag förberedde mig och satsade stenhårt men jag visste inte om tävlingen skulle bli av förrän vi faktiskt var där.

Väl på plats i Florida var alla frågetecken äntligen besvarade och med en diet som prickades in perfekt var det dags för den första av tre tävlingsdagar. Första dagen stod stockpress och bil-oket på schemat, två tuffa grenar som Bobby haft en något problematisk relation till genom åren.
– Press över huvudet har alltid varit min akilleshäl. Jämfört med andra så är jag långt efter där i maxstyrka och reps. Även oket har varit en tuff gren för mig i träning, det har känts som att jag kommer ingenstans i det. Jag har jobbat mycket mentalt för att bli kompis med oket.
Trots dessa förutsättningar lyckades Bobby prestera enligt sina egna förväntningar och knep en femteplats inför andra dagen. Andra dagen skulle bli avgörande då marklyft och loading-medley är två favoritgrenar.
– Andra dagen, jag har nog aldrig varit så nervös på en tävling som jag var inför andra dagen. Jag låg på en femteplats och jag visste om att det här är mina två grenar som jag är bra i. Det fanns en stor press jag satte på mig själv, jag ville verkligen lyckas med det här. Marklyften gick väldigt bra, jag drog igenom det på 25 sekunder och kände en lättnad att min träning gett resultat.

Med en lyckad serie marklyft var det dags för loading-medley, där Bobby visade prov på otrolig uthållighet och benstyrka.
– Med några meter kvar såg jag “shit jag kan vinna det här”, jag hade ordentligt mjölksyra men lyckades trycka igenom och vinna grenen. Det var en grym känsla men det var nästan som att jag hamnade lite i chock, “har jag nyss vunnit en gren på VM”. Det var magiskt.
Tack vare en framgångsrik andra tävlingsdag så blev utgångsläget inför finaldagen en tredjeplats. En finaldag som började på sämsta möjliga sätt.
– Bagtoss-grenen var först och det har jag typ aldrig gjort innan. Det var en missräkning, den är svår. Det gick verkligen skitdåligt. Hon som låg på fjärdeplatsen bakom mig lyckades vinna den grenen så därför blev mitt försprång väldigt mycket mindre inför sista grenen.
– Atlasstenarna var sista grenen och där ledde jag med en poäng. När jag var på väg till sista stenen såg jag att jag och min konkurrent om tredjeplatsen var precis lika. Mitt klister hade börjat släppa så efter att ha behövt stanna till lite var hon ungefär en sekund före mig att lägga upp stenen. Direkt efter den grenen visste vi inte om hon lyckats komma förbi mig eller inte, det var en olidlig väntan. Till slut fick vi beskedet och det var en otrolig lättnad. Jag bara hängde på Tommy och skakade. Första känslan var inte direkt glädje utan snarare en stor lättnad. Det var ganska lång tid innan det blev prisutdelning så jag hann landa lite i det och när man stod på podiet var det riktigt häftigt.

Trots de turbulenta förberedelserna lyckades Bobby bragd artat ta hem en bronsmedalj till Sverige. En otrolig bedrift och kronan på verket i en enormt framgångsrik kraftsportskarriär. Relationen med sambon och coachen Tommy Mortimer är en stor del av framgången.
– En avgörande faktor till att jag kan hålla det mentala på rätt plats är min sambo. Vi tränar väldigt många pass ihop, vi pratar om träningsupplägg och känsla och teknik och allt vad det är. När mina hjärnspöken börjar komma så pratar han alltid mig till rätta. Det är en av mina viktigaste framgångsfaktorer att jag har honom, med hans engagemang för sporten och hans driv för att jag ska lyckas. Det är guld värt. Även om det är jag som tävlar väl på tävlingsdagen så gör vi det tillsammans som ett team hela vägen. Förberedelserna har vi gjort tillsammans, resan har vi gjort tillsammans, uppvärmningen har vi gjort tillsammans. Det är bara när jag går in på arenan som jag är ensam.
En annan framgångsfaktor är det nya träningsupplägget, man kan konstatera att det krävs stort mod för att gå emot alla etablerade träningsprinciper när det kommer till en satsning inför livets viktigaste tävling.
– Att få ett kvitto på att mitt nya träningssätt fungerar kändes otroligt skönt. Jag försöker vara mer snäll mot kroppen genom att fokusera på teknik, uthållighet och rörlighet och det har gett resultat. Det känns så jäkla skönt eftersom jag stör mig på kulturen där allting går ut på “lyft så tungt du kan hela tiden och lite smärta hör till, det är bara att bita ihop”.

Bobby Sundberg är en sällsynt tävlingsmänniska och en av Sveriges mest framgångsrika kraftsportsatleter. För världens tredje starkaste kvinna är kärleken och passionen för Strongwoman en del av livet.
– Kärleken till sporten har förändrats under åren. Från början var jag väldigt ångestdriven, satte mycket press på mig själv och ville bevisa mig. Efterhand har det mer och mer blivit att jag behöver träna för att må bra psykiskt och fysiskt. Själva tävlandet fungerar som kvitton på att träningen fungerar och ger stor motivation till träningen. Jag älskar att vara i tävlingsatmosfären. Jag behöver träningen för att fungera i vardagen och för att ha motivation till träningen behöver jag tävla.
Därför älskar jag sporten

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?