strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Jan Todd – Pionjär inom styrkelyft

Janice “Jan” Todd föddes år 1952 i Pennsylvania, USA. Jan inledde sin karriär inom styrkelyft år 1973, inspirerad av sin make Terry Todd som även han var en framstående styrkelyftare. Hon genomförde sin första styrkelyftstävling år 1975 och lyckades efter knappt två år inom sporten slå ett 49 år gammalt Guinness-världsrekord. Detta genom att marklyfta 394,5 pounds (ca 179 kg) på Chatanooga Open i Tennessee. Världsrekordet var det första i en lång rad av rekord som Jan skulle slå under kommande tio år av sin framgångsrika styrkelyftskarriär.

Styrkelyftskarriären
I intervjuer har Jan berättat om hur hon upplevde att det i början av hennes karriär knappt fanns några kvinnor som styrketränade. Vidare berättar hon att hela idén med att öka sin styrka och bygga muskler var främmande för de flesta kvinnor på den tiden. Efter reportage i Sports Illustrated och People Magazine samt framträdande i amerikansk TV beskriver Jan ett överväldigande stöd från kvinnor över hela landet. Allt från friidrottstränare till aktiva atleter inom styrkelyft skrev brev till henne och tackade för att hon tog plats och gav kvinnor en röst i en mansdominerad sport.

Jan Todd krossade sportsliga barriärer som på 70-talet ansågs vara omöjliga för kvinnliga lyftare, bland annat var hon den första kvinnan att lyfta över 1000 pounds (454 kg) i en styrkelyftstävling. År 1981 följde hon upp detta med att vara den första kvinnan någonsin att lyfta över 500 pounds (227 kg) i ett enskilt lyft, i det här fallet knäböj. Samma år nådde Jan toppen av sin karriär då hon slog sitt högsta världsrekord genom en total på 1229,5 pounds (558 kg). Världsrekordet är särskilt imponerande eftersom totalen bestod av världsrekord i både knäböj och marklyft. Tack vare dessa enastående bedrifter blev Jan Todd den första kvinnan att bli invald i Hall of Fame för organisationen International Powerlifting Federation (IPF) och cementerade för evigt sin plats i sportens historieböcker. Totalt slog hon över 60 nationella- och världsrekord samt var med i Guinness rekordbok i mer än ett decennium.

Jan var inte bara en pionjär genom sina sportsliga prestationer, under sin karriär var hon också en avgörande faktor för att kvinnor överhuvudtaget skulle kunna tävla i styrkelyft. När Jan inledde sin karriär fanns det ingen möjlighet för kvinnor att tävla i sanktionerade tävlingar i styrkelyft. Hon var med i arbetet för att först och främst godkänna kvinnors tävlande och sedan även ta fram regler för tävlingarna.

En viktig röst efter karriären
Efter att ha avslutat sin aktiva tävlingskarriär fortsatte Jan bidra till kvinnors förutsättningar inom styrkelyft genom sin position som ordförande för United States Powerlifting Federation’s Women Committee. Efter att ha avslutat sin post som ordförande blev hon sedermera coach för det manliga amerikanska landslaget och lyckades under två tillfällen komma på första plats i VM i styrkelyft. Jan återupprepade framgångarna med det kvinnliga landslaget då hon tog första plats under VM år 1984 och 1991. Hon gick sedan vidare till att bli tränare för The University of Texas där Jan i efterhand har berättat om en minnesvärd första tid. När hon tillträdde som tränare fanns det bara ett fåtal kvinnor som var med på passen i styrkelyft. Efter hand som ryktet om en ny, kvinnlig, styrketränare spred sig började fler och fler kvinnor ansluta till passen och inom några år var det lika många kvinnor som män på passen. Under sina 10 år som tränare för University of Texas vann hon flertalet nationella mästerskap både på dam- och herrsidan.

Även inom det akademiska fältet har Jan Todd bidragit stort till sporten styrkelyft och utvecklingen av kunskap inom styrketräning. Hon har skrivit över 100 artiklar om utövandet av styrketräning och dess historia, både vetenskapliga artiklar och för populära träningsmagasin. Tillsammans med maken Terry Todd har hon skrivit boken “Lift Your Way to Youthful Fitness” som hyllades stort i träningsvärlden för att vara bland de första böckerna att argumentera för vikten av periodisering inom styrketräning. Jan har dessutom skrivit sin egen bok “Physical Culture and The Body Beautiful” som är en historisk tillbakablick på kvinnors träning under 1800-talet.

Inom flertalet områden kan man argumentera för att Jan Todd är en av de viktigaste personerna någonsin för sporten styrkelyft. Hon banade väg för att kvinnor idag har en självklar plats i styrkelyftstävlingar och genom detta också lagt grunden för att normalisera kvinnors styrketräning i hälsa- och motionssyfte. Om vi ser till utvecklingen i Sverige så är trenden tydlig, antalet kvinnor som utövar styrkeidrotter ökar kraftigt. I studien “När kvinnor lyfter” (Bartholdsson & Vixner, 2020) undersöker författarna hur styrkeidrotter, som länge haft en mansdominerad prägel, förändras när kvinnor nu tar allt större plats. Det växande antalet kvinnor utmanar normer och utvecklar styrkesporterna i rasande fart. Under SM-tävlingarna 2014 såg vi det första utmärkande exemplet på utvecklingen då det för första gången var fler kvinnliga än manliga utövare i både styrkelyft och tyngdlyftning. Grunden till denna utveckling kan i hög grad spåras tillbaka till den banbrytande pionjären Jan Todd.

3 råd från Jan Todd till kvinnliga styrkelyftare
När Jan Todd får frågan om vilka visdomsord hon skulle vilja dela med unga kvinnliga styrkelyftare väljer hon tre goda råd och tillhörande resonemang. Först och främst vill hon att kvinnor ska tänka på styrka som något mänskligt, snarare än något som är associerat till kön. På grund av samhällsnormer menar Jan att styrka associeras till manlighet och detta kan hålla tillbaka många kvinnor från att nå sina fulla potential, genom att acceptera styrka som en kvinnlig egenskap kan utövare nå oanade höjder. I sitt andra resonemang uppmanar Jan kvinnor att ta plats inom den administrativa delen av styrkelyft. Detta för att öka representationen av kvinnor i styrelserum, domarkår och funktionärsroller och på så sätt ge kvinnor en starkare röst i sportens beslutande organ.

Jans sista råd till unga kvinnliga styrkelyftare är en enkel men viktig påminnelse: tacka dina tränare! Hon hyllar tränarna som de stora hjältarna inom sporten styrkelyft och att det är viktigt att tacka de personer som lägger ner hundratals timmar på din utveckling. Avslutningsvis kan alla vi som är intresserade av sporten styrkelyft rikta en tanke av tacksamhet till Jan Todd. Sporten hade med högsta sannolikhet inte varit där den är idag utan hennes mod, styrka och målmedvetenhet.

Referenser:
Bartholdsson, Å. & Vixner, L. (2020). Styrkeidrotter förändras när fler kvinnor lyfter,
Idrottsforskning, Tillgänglig online:
https://www.idrottsforskning.se/styrkeidrotter-forandras-nar-fler-kvinnor-lyfter/

Bass, C. (2009). Dr. Jan Todd, Former “Strongest Woman in the World”, Inducted
Into National Fitness Hall of Fame, Ripped, Tillgänglig online:
https://www.cbass.com/JanTodd.htm

Todd, J. (2004). Women’s Hall of Fame, USA Powerlifting, Tillgänglig online:
https://www.usapowerlifting.com/womens-hall-of-fame/jan-todd

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?