strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

EM i Styrkelyft 2021

450 lyftare från 28 länder. Det var uppdukat till fest när EM i styrkelyft kom till Västerås och Mälarenergi Arena. Under 10 dagar, 3 – 12 december 2021, pågick detta stora arrangemang.

Ingen har kunnat missa att intresset för styrkelyft växer i Sverige så när det var dags för EM att avgöras i Västerås hade Svenska Styrkelyftförbundet många medaljkandidater både för senior, junior & ungdomar på plats. Nedan finner du resultaten från de svenska kvinnliga deltagarna:

Dag 1
Först ut detta EM i styrkelyft var ungdomsklasserna.

Ungdom, -63 kg
Astrid Edvardsson fick äran att vara första svenska kvinnliga deltagaren. Astrid fick med sig 135 kg i knäböj, 80 kg i bänkpress samt 165 kg i marklyft. Detta innebär en silvermedalj i bänkpress, guldmedalj i marklyft samt silvermedalj även i totalen där hon fick ihop 380 kg.

Ungdom, -76 kg
Lova Norrblom var nästa svenska ut, tävlandes i U -76 kg klassen. Lova knäböjde 155 kg som skulle räcka till bronsmedalj, 72,5 kg i bänkpress vilken resulterade i en silvermedalj samt 180 kg i marklyft vilket var lika med en guldmedalj. Även i totalen blev det en guldmedalj med fina 407,5 kg.

Ungdom, -84 kg
Cassandra Annergren var sist ut denna första dag. Alla ni som har koll på styrkesport vet nog om att Cassandra även tävlar i strongwoman. Kul med tjejer som tillåter sig själva att dubblera tycker vi! Cassandra fick med sig 142,5 kg i knäböj vilket räckte till ett silver och 82,5 kg i bänkpress vilket innebar en guldmedalj. I marklyft fick hon med sig mäktiga 200 kg vilket givetvis räckte till ytterligare en guldmedalj. Detta lyft var även ett nytt ungdomsvärldsrekord. Cassandra gav sig även på ett försök på 213 kg i marklyft som hade gett ett nytt europarekord i totalen, tyvärr var det lite för tungt.

Dag 2
Andra tävlingsdagen var det så dags för Special Olympics att göra entré som uppvisningsgren och Sveriges hade en kvinnliga deltagare med.

Dam +84 kg
Mathilda Bergendahl fick med sig fina 130 kg i knäböj, 60 kg i bänkpress och 125 kg i marklyft. En totalt 315 kg.

Vi kan bara hoppas att detta får fortsätta och att de får chansen att stå i rampljuset samtidigt som alla andra fantastiska lyftare. För er som vill läsa mer om Special Olympics hittar ni en länk här.

Dag 3
Tredje dagen var det så dags för juniorerna att göra entré på EM.

Junior, -52 kg
Ida-Therese Lindeberg var Sveriges enda tävlande denna dag och hon visade direkt att hon var att räkna med. 135 kg i knäböj innebar inte bara nytt personligt rekord utan det räckte även till en bronsmedalj. Även i bänkpress slog Ida-Therese nytt PB när hon fixade 75 kg i sista lyftet. I marklyft fick hon med sig 162,5 kg vilket var lika med en guldmedalj. I totalen blev det därmed 372,5 kg vilket bar med sig en bronsmedalj.

Dag 4

Junior, -63 kg
Alba Boström var förste svenska lyftare ut denna dag. Alba fick med sig fina 155 kg i knäböj, 102,5 kg i bänkpress vilket räckte till en silvermedalj och 182,5 kg i marklyft. Med det fick Alba ihop 440 kg i totalen och slutade där på en 4:e plats. Alba verkar inte helt nöjd med detta EM och uttrycker själv på sin Instagram att detta var långt ifrån hennes kapacitet.
Vissa dagar låser det sig helt enkelt och vi hoppas verkligen Alba kommer starkare ur detta.

Junior, -69 kg
Agnes Rudin. Några av er kommer kanske ihåg när Agnes tidigare i år bjöd på VM´s absolut längsta marklyft. Ett lyft på 192,5 kg som varade i hela 13 sekunder?! Skulle hon bjuda på något liknande nu? Agnes började med 177,5 kg i knäböj vilket räckte till en guldmedalj. Även i bänkpress fick hon med sig en guldmedalj då hon bänkade 110 kg. När det så var dags för marklyft drog Agnes 195 kg i sista lyftet vilket gav ett silver i totalen på 482,5 kg.
”Det är surt att komma tvåa men nästa gång slår jag dem” lät en leendes Agnes hälsa på styrkelyftförbundets Instagram.

Junior, -76 kg
Vilma Olsson var sist ut denna dag och Vilma, Västerås stora hemmahopp, gjorde ingen besviken. 205,5 kg lyder numera det nya Junior Världsrekordet i knäböj på, självklart räckte detta till en guldmedalj. I bänkpress blev det fina 115 kg i sista lyftet, även detta räckte till guldmedalj. I marken blev Vilma lite för ivrig på sitt första lyft, sänkte ner sina 190 kg för snabbt, kom på sig själv och drog upp det igen. Underkänt men enligt oss helt klart värd stilpoäng för 2 reps! Vilma skärpte sedan till sig och drog upp både 190kg och 200kg vilket gav en bronsmedalj och 520,5 kg i totalen – nytt junior världsrekord även detta!

Dag 5

Junior, 84 kg+
Victoria Borgvall fick med sig 190 kg i knäböj, 92,5 kg i bänkpress samt 202,5 kg i marklyft. Det innebar silver i knäböj, bänkpress samt totalen på 485 kg och ett guld i marklyftet.

Dag 6
Inga svenskor tävlade idag, däremot var det en välförtjänt bankett för ungdomarna och juniorerna.

Dag 7
Nu var det dags för seniorerna att äntra lyftarpodiet i Mälarenergi Arena.

Senior, -47 kg
Emma Granlund var först ut på seniorsidan. Emma fick med sig 110 kg i knäböj och 77,5 kg i bänkpress, vilket räckte till ett silver. Mäktiga 152,5 kg i marklyft räckte till en silvermedalj och därmed även en bronsmedalj i totalen där Emma fick ihop 340k g.

Senior, -57 kg
Donna Berglund värmde upp med 147,5 kg i knäböj, vilket gav henne en bronspeng. När det sedan var dags för bänkpress var det inte så mycket att snacka om. Donna var som väntat överlägsen och när omgången var slut gick hon därifrån med en guldmedalj och ett nytt världsrekord på 121,5 kg
I marklyften fick Donna upp 155 kg vilket räckte till att få ihop 424 kg i totalen och därmed en silvermedalj.

Senior, -63 kg
Elsa Sörman Paulsson debuterade i den blågula dressen, en debut som hon ska vara stolt över!
162,5 kg i knäböj, 97,5 kg i bänkpress och 177,5 kg i marklyft. Troligtvis var det debutnerverna som spökade för det syntes att Elsa har större siffror än dessa i sig.

Sophia Granstad drabbades oturligt av någon oförklarlig blackout under sitt första knäböj, vi är glada över att allt gick så bra som det gjorde och att det fanns fantastiska funktionärer på plats. Att Sophia sedan kommer igen efter detta och fixar ett brons i marken på 200 kg är inget annat än otroligt och ett bevis på Sophias styrka!

Dag 8

Senior, -69 kg
Matilda Vilmar fick med sig 175 kg i knäböj, 105 kg i bänkpress samt 167,5 kg i marken. 447,5 kg i totalen och en fin 6:e plats.

Dag 9

Inga svenskor tävlade denna dag.

Dag 10

Så var sista dagen kommen i detta EM i styrkelyft och kvar att lyfta fanns tre svenskor.

Senior, -84 kg
Ellinor Svensson var först ut denna avslutningsdag och började med att böja upp 192,5 kg i knäböj och därmed en silvermedalj, bra start på denna dag! Ellinor fortsatte sedan med 97,5 kg i bänkpress och avslutade med 212,5 kg i marklyft som gav en bronsmedalj. Även i totalen blev det en bronsmedalj med 502,5 kg. Faktum är Ellinor hade samma total som tvåan Katja Joergensen som vägde in något hekto lättare.

Senior, 84 kg+
Emelie Leach gjorde sitt tredje EM och fick med sig fina 237,5 kg i knäböj. I bänkpress lyckades hon trycka upp 137,5 kg vilket räckte till en bronsmedalj. I marklyftet drog Emelie 240 kg vilket var lika med ett guld. 615 kg i totalen och ett silver.

Anna-Lena Bellqvist fixade 240 kg i knäböj vilket räckte till en bronsplats. 122,5 kg i bänkpress och slutligen 222,5 kg i marklyft. Det marklyftet resulterade i en bronsmedalj och en total på fina 585 kg.

Med det var EM i styrkelyft över. Robert Ericsson, Förbundschef på Svenska Styrkelyftförbundet har tidigare sagt att ”Vår ambition med arrangemanget är, förutom att ställa så många svenska lyftare på fötter som möjligt, att fler får upp ögonen för idrotten och att nya intressenter och föreningar bildas som en konsekvens av det intresset”. Och med dessa fina framgångar lär intresset definitivt växa ännu mer.

Komplett resultatlista hittar du här.

Foto: Hugo Granberg

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?