strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

VM i funktionell fitness 2021

VM funktionell fitness

Det är en ära att vi i Sverige fick möjligheten att stå som värdland när VM i funktionell fitness skulle gå av stapeln över helgen 26-28 Nov 2021 i Norrköping. Startfälten representerades av 58 deltagare från 17 länder i junior och senior klasserna bland damerna.

Damerna var mäkta taggade inför detta världsmästerskap och en hel del mjölksyra, svett och pannben var att vänta. Ett VM innehåller allt jämt tuffare konkurrens vilket gör det hela än mer spännande för våra svenska damer. Eventet gick att följa via en livestream som det fantastiska svenska förbundet för funktionell fitness (swe3f) hade ordnat i en inflytelserik tillställning.

Senior damerna skall ta sig igenom 6 tuffa heat under denna helg medan damjuniorerna får nöja sig med 4 heat. Denna sport tar ut max av atleterna och här krävs det att vara så mångsidig som möjligt då uthållighet, styrka, teknik, kroppsvikt och explosivitet har en gemensam nämnare som kommer att ha en avgörande roll i slutresultatet. Vi ser fram emot att följa SM- vinnarna Angelica Bengtsson som gjort en otrolig “comeback” efter dennes knäskada och Lovisa Nyberg för juniorerna, samt en drös av duktiga svenska damer
som har siktet inställt för en bra placering. Med detta sagt skall vi ta oss samman det första heatet i detta världsmästerskap, lets get ready to rumble!

Heat 1 – Endurance

5 rounds of 15 calories on the skierg
1000 meter run on treadmill
5 rounds of 15 calories on the skierg

Regler: Tidsgräns 23 min. Vila en minut mellan varven på skierg. Efter sista 15 kalorier som är avlutade på skierg finns det ingen vila. Därefter genast till löpbandet och påt igen till det avslutande stakandet.

Detta var en gastkramande gren där samtliga damer i de olika heaten fick krama ur det sista av vad de hade i det brutala slutmomentet av grenen med stakandet. Det var nordiskt på de första fem platserna med majoritet av norskor där svenskan Ida Johansson knep en stark femteplats.

Topp tre lista Heat 1 Endurance
Damer Seniorer:
1- Matilde Garnes, Norge, Tid 20:07, 100 poäng
2- Frida Møller, Danmark, Tid 20:19, 95 poäng
3- Kristin Holte, Norge, Tid 20:20, 89 poäng

Heat 2 – Strength

8-6-4-2 Alternating Single Arm Dumbbell Squat Clean & Jerk
Vikter: 32,5-35-37,5-40 kg

Regler: Tidsgräns 5 minuter

Det avlutande heatet för dag 1 fick damerna känna på tyngden av ingångs vikterna från start då hantlarna vägde 15 kg mer än vad de vanligtvis använder sig av på träning, välkommen till VM! Här fick deltagarna ge all krut i en teknisk och explosiv kompott där all styrka krävdes för att klara vikterna. De norska damerna imponerade med sin dominans där samtliga var bland de fyra bästa i denna gren. Bästa svenskan var Maria Längfors på en 14e plats tätt följt av Elvira Ek på 15e plats.

Topp tre lista Heat 2 Strength
Damer Seniorer:
1- Veslemøy Kollstad, Norge, Tid 01:50, 100 poäng
2- Seher Kaya, Norge, Tid 01:54, 95 poäng
3- Matilde Garnes, Norge, Tid 02:02, 89 poäng

Heat 3 – Bodyweight

4 rundor för tid:
25 Toes to Rings
25 Handstand Push-ups
40-30-20-10 Burpees

Regler: Tidsgräns 15 minuter. Olika typer av burpees ändras efter varje runda med följande: Rnd 1: Lateral Burpees Over the Bar, Rnd 2: Bar Facing Burpees, Rnd 3: Burpee Box Jump Overs (50cm), Rnd 4: Burpee Pull-ups.

Dag 2 började med ett heat där det är viktigt att hitta ett eget tempo och lita på den in i det sista. Ha rätt gameplan för att tjäna in de där extra sekunderna. Här sätts core muskulaturen på prov där de avslutande Burpees är de tuffaste i sitt slag. Topp tre i detta heat bestod av 3 norskor med imponerande insatser. Maria Längfors var bäste svensk på en sjätteplats. Svensken Matilda Siikavuopio var så när att klara tidsgränsen men missade med ett ynka rep. Detta gav henne en fin 9e placering i heatet. SM- vinnaren Angelica Bengtsson hamnade längre ner i fältet. Som placeringarna tydde så stod inte allt rätt till. Detta bekräftades efter heatet då hon lämnade VM på grund av skada.
En nervskada som gjorde att hon tappade styrka och kontroll i vänster arm. Trots detta kämpade hon i tre heat men här fick det vara stopp och det klokt nog för att inte förvärra skadan. Tråkigt självfallet men vi vet att hon kommer starkare ur detta.

Topp tre lista Heat 3 Bodyweight
Damer seniorer:
1- Kristin Holte, Norge, Tid 11:13, 100 poäng
2- Seher Kaya, Norge, Tid 12:10, 95 poäng
3- Matilde Garnes, Norge, Tid 12:24, 90 poäng

Heat 4 – Skill

För tid:
Handstand Walk + Ramp/Stairs Ascent (approximately 6 meters)
3 Legless Rope Climbs
6 Pistols on small platform (right leg)
6 Pistols on small platform (left leg)
Handstand Walk + Ramp/Stairs Ascent (approximately 6 meters) x 3

Regler: Tidsgräns 9 minuter. Legless Rope Climbs ändras efter varje varv med 3 st i första, 2 st i andra och slutligen 1st i sista.

Detta var avslutningsheatet för damseniorerna dag 2. Det avgörande för deltagarna i detta heat var Handstand Walken, balans och koordination i sitt esse uppför en platå, dessutom med trappor på ena sidan och en slät yta nerför på andra. Här gällde det att ta sin tid och inte förhasta sig för att på så vis slippa börja om. Matilda Siikavuopio slutade som bästa svensk i denna gren som åtta med en stark
insats. Dubbelt norsk i toppen där Kristin Holte slog till med en imponerande tid på 04:16 hela 41 sekunder före tvåan Matilde Garnes.

Topp tre lista Heat 4 Skill
Damer seniorer:
1- Kristin Holte, Norge, Tid 04:16, 100 poäng
2- Matilde Garnes, Norge, Tid 04:57, 95 poäng
3- Claudia Gluck, Frankrike, Tid 05:13, 90 poäng

Då var det dags för den sista dagen där VM skall avgöras och medaljer utdelas. Fler åskådare hade tagit sig till Stadium Arena i Norrköping för att heja fram atleterna för denna rafflande avslutning.

Heat 5 – Mixed Modal

4 rundor med 3 minuter i varje:
30st Wall Balls (6kg till 3m)
15 kalorier på roddmaskin
Max Power Snatch (45kg) av återstående tiden

Regler: Tidsgräns 15 minuter. Vila 1 minut mellan varven, fortsätt tills 65 snatches har slutförts.

I detta heat var stressen väldigt hög på deltagarna just för att vara snabba nog att avluta de sista repsen på snatchen. Många tog efter andan i flera minuter efter detta heat. Svensken Ida Johansson slog till med ett grymt heat där hon slutade tvåa med fyra snatch från förstaplatsen. Norskan Kristin Holte tog sin tredje raka heatseger med 14 snatch ifrån att klara tidsgränsen. VM standarden är onekligen hög. Med stor sannolikhet kommer det blir en ordentlig kamp om första och andraplatsen bland norskorna Holte och Garnes inför det avslutande heatet.

Topp tre lista Heat 5 Mixed Modal
Damer seniorer:
1- Kristin Holte, Norge, CAP + 14, 100 poäng
2- Ida Johansson, Sverige, CAP + 18, 95 poäng
3- Seher Kaya, Norge, CAP + 19. 90 poäng

Heat 6 – Power

För tid:
15 Bar Muscle Up
15 kalorier Standing Bike Erg
25 st Chest to Bar Pull-Ups

Regler: Tidsgräns 3 minuter.

Detta var sista heatet där allt skulle avgöras, en kraft anstormning utan dess like. De 10 bästa gjorde upp i sista heatet där svensken Maria Längfors fanns med och en spännande kamp mellan norskorna Holte och Garnes var att vänta. Både norskorna var jämsides och hoppade på cyklarna exakt samtidigt. Garnes var först ut till de avslutande Chest to Bar Pull-Ups tätt följt av Holte, skall Garnes knäppa Holte på nosen och ta hem guldet, spännande! Holte fick problem och slant och fick börja om med sina avslutande pull-ups, viktiga sekunder som rök där, huh! Garnes knep förstaplatsen i heatet men skulle det räcka till guldet?

Topp tre lista Heat 6 Power
Damer seniorer:
1- Matilde Garnes, Norge, Tid 01:49, 100 poäng
2- Claudia Gluck, Frankrike, Tid 01:53, 95 poäng
3- Kristin Holte, Norge, 01:54, 90 poäng

Matilde Garnes gjorde allt hon kunde för att knipa guldet i det avslutande heatet Power. Detta räckte dock inte då Kristin Holte knep tredjeplatsen och tog hem guldet totalt. Marginalerna var minimala även här om guldet. Vi får gratulera våra norska grannar till denna trippel, vilken uppvisning. Bästa svensk var Maris Länsfors med en fin 8e plats totalt.

VM Funktionell Fitness Damseniorer – Medaljer
1- Kristin Holte, Norge, Totalpoäng 564, Guld
2- Matilde Garnes, Norge, Totalpoäng 559, Silver
3- Seher Kaya, Norge, Totalpoäng 510, Brons

När man tittar på ungdomssidan har Sverige ett gäng helt fantastiskt duktiga atleter på tillväxt. Blott 14-årige Nellie Wikström fixade ett imponerande VM-Guld, Nellie Högbom la beslag på bronsmedaljen och Tyra Mikaelsdotter knep en fin femte plats.
I U17-18 klassen knep Lovisa Nyberg en 4e plats och Ida Wallin en 5e plats. Framtiden för alla dessa ungdomar ser onekligen väldigt lovande ut.

VM Funktionell Fitness U17-18 – Medaljer
1- Leah Støren, Norge, Totalpoäng 672, Guld
2- Nadia Szymialis, USA, Totalpoäng 669, Silver
3- Eline Pedersen, Norge, Totalpoäng 560, Brons

VM Funktionell Fitness U13-14 – Medaljer
1- Nellie Wikström, Sverige, Totalpoäng 615, Guld
2- Karoline Kroken, Norge, Totalpoäng 590, Silver
3- Nellie Högbom, Sverige, Totalpoäng 473, Brons

Med detta sagt var nu detta VM över och vilken helg vi fick vara med om på hemmaplan. Både dam juniorerna och seniorerna hade spännande kamper om guldet in i det sista. Till sist vill vi tacka alla domare och volontärer för en otrolig insats, utan dem hade detta inte
varit möjligt.

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?