strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Final i Sveriges Starkaste Kvinna 2021

Strongwoman final sveriges starkaste kvinna

Sveriges starkaste kvinna

Höstens första bitska kyla hindrade inte Gefle Giants tappra funktionärer för att samlas vid den lilla hockeyrinken i Björke, Gävle för att rodda upp all utrustning, tävlingsscenen skulle göras redo!
Några få timmar senare skulle ett gäng atleter anlända till platsen för att göra upp om vem som är Sveriges Starkaste kvinna i öppen klass. Klassen där det inte finns några begränsningar, inga invägningar, inga ålderskategorier, klassen där alla får vara med!
Tio kvinnor kom till start. Tio kvinnor som alla har en sak gemensamt – de vågar vara starka! För några var det första tävlingen sedan världen drabbades av pandemin och för andra var det första tävlingen någonsin, men för alla var det dags att plocka fram sitt allra bästa jag. Och vem vill inte prestera på topp när det är Martin Forsmark, två gånger Sveriges starkaste man och världens starkaste polis som står som arrangör, när det är Anna Rosén, silvermedaljör på VM och korad till Sveriges starkaste kvinna fler gånger än jag kan räkna, som agerar domare. Och Anders ”Starkanders” Johansson, tre gånger Sveriges starkaste man som står som speaker?

För att avgöra vem som är starkast testades atleterna i sex olika grenar där allt från drag-, press- och greppstyrka sattes på prov i både maxtunga lyft och i mer uthållighetsprövande utmaningar. I förmån för sportens tillväxt hade Forsmark och Gefle Giants gjort ett noggrant urval av inbjudande grenar för att på så vis kunna locka fler kvinnor att ta steget in i denna fantastiska sport och gemenskap. Resonemanget löd – alla kan göra något men endast den starkaste kan vinna.

PRESSMEDLEY
Dagen inleddes med pressmedley där fem olika objekt, 40 kg skivstång, 25 kg hantel, 60 kg smal stock, 80 kg Apollon-axel och 100 kg stor stock, skulle lyftas från marken och upp på raka armar så snabbt som möjligt. Här tävlade två atleter åt gången och först ut i en nervkittlande duell var Bobby Sundberg och Cassandra Annergren som båda två hade svårt att höra startsignalen och fick sedan väldigt bråttom att ta igen det. Tjejerna sicksackade fram mellan objekten med sådan hastighet att vilken hockeyspelare som helst önskade att de kunde haft det trycket i benen. Både stången, hanteln och den lilla stocken flög upp i rasande fart och innan någon riktigt visste vad som hänt stod båda atleterna med den otympliga Apollonaxeln på raka armar över huvudet följt av speakerns ord ”Det blir spännande att se vem som fick nedsignal först”.
Men innan vi fick veta det var där ett orört objekt som på ett lite hånfullt vis låg och vilade på sina kuddar. Nej, den stora 100 kg stocken ville inte bli lyft. Inte ens Anna Harjapää, innehavaren av det svenska rekordet i stockpress, lyckades övertyga storstocken om att den skulle bli lyft idag, även om det var nära! Nu återstod bara frågan om vem som fick nedsignalen snabbast. Bobbys klocka stannade på 26.83 medan Cassandras stannade två hundradelar tidigare. Anna knep dagens första grenseger på 26.16 och visade där med vart skåpet skulle stå.

Snabbast på tre objekt var Malin Andersson, som också gav Apollon ett bra försök, följd av Emelie Johnsson som tog femteplatsen i grenen. Resterande startfält satte två objekt och det var bara ynka sekunderar som skiljde mellan sjätte och tiondeplatsen.

Anna Harjapää Stockpress
Anna Harjapää
Cassandra Annergren Apollon axel
Cassandra Annergren

Tävlingen var i gång och solen började titta fram. Dock konstaterades det att det historiska regnoväder som gjort kaos med hela Gävleborg drygt en vecka tidigare även gjort kaos med de sandsäckar som skulle användas i loadingracet. För att kunna säkerställa att tävlingen gick rättvist till och att ingen atlet skulle få fördel genom att få lyfta mindre blöta säckar beslutades det att skrota den ursprunglig idéen om att även här låta atleterna tävla mot varandra i par.

LOADING
Hela sex välfyllda sandsäckar vägandes från 50 till 100 kg skulle förflyttas en sträcka på 10 meter och upp på ett lastbilsflak inom 90 sekunder och här gällde det att vara taktisk. Snabbast att få upp alla säckar på flaket vinner grenen. Mellantid tas på alla säckar, men här kom en lite twist då även sträckan på den tyngsta burna säcken skulle räknas, där längst sträcka trumfade kortare sträcka oavsett tid.

Sofie Steingruber, Marie Grahn och Paula Padrón fick alla upp 70 kg säcken på flaket. Längst med 80 kg säcken kom Paula som gjorde allt i sin makt för att få upp säcken på flaket men tvingades till sist ge upp. Malin var snabb med fyra säckar men väl framme vid 90 kg säcken tog det stopp. Säcken ville inte bli buren och trotts Stefan ”Stisse” Bergquists tydliga direktiv om att ”gå i väg med den där nu!” fick Malin se sig besegrad. Susanna Wermaeus, lättast i fältet men hård som en kamphund klarade även hon 80 kg säcken och lyckades dessutom få upp 90 kg säcken i knät precis innan tiden tog slut. Både Emelie och Linnea Bäckström visade att det trotts allt var möjligt att förflytta den motstridiga 90 kg säcken och gick 1,28 m respektive 4,5 m.

Tredje sist ut var Bobby Sundberg som ivrigt tjatat om hur roligt det är att springa med säckar vilket också syntes när den ena säcken efter den andra lämnades på lastbilsflaket – så även den trilska 90 kg säcken. Men för att bidra med än lite mer spänning till tävlingen så bjöds publiken på en liten balansmiss när Bobby tappade 100 kg säcken ungefär lika fort som hon plockat upp den. Efter ännu ett upplyft började en långsam kamp fram mot lastbilsflaket och med två ynka sekunder till godo sträcker Bobby händerna i luften och domaren stannar klockan. Med två toppatleter kvar i startfältet kunde vad som helst hända och ingen visst hur grenen skulle sluta. Cassandra Annergren var snabb på fem säckar och efter en brottningsmatch är även hon på väg mot flaket med 100 kg säcken hängandes i armarna. Tyvärr glider säcken ur hennes grepp och lägger sig tungt till rätta på marken 3,96 m ut. Även Anna Harjapää möter samma öde då 100 kg säcken slinter ur armarna vid 5,78 m och hon får lämna grensegern till Bobby.

MARKLYFT
Efter loading-racet frös nog varken atleter eller roddare och när det dukades fram för max i marklyft var energin i hockeyrinken på topp. Dräkt, remmar och bälte var tillåten utrustning och reglerna var enkla – lyft stången och lås ut! Alla atleter gjorde ett lyft på 100 kg för att vara med i matchen och därefter höjdes vikten med 10 kg åt gången och det var tillåtet att hoppa över vikter för att spara energi. I startfältet fanns en hel drös av både före detta och aktuella styrkelyftare som alla var sugna att putsa sina personliga rekord. Susanna Wermaeus gjorde ett taktiskt val och stannade på 130 kg. Både Marie Grahn och Sofie Steingruber drog 160 kg vilket för Sofies del var ett efter-operations-pb som skvallrade om att hon är på väg att bli starkare än någonsin. 170 kg drogs av både Emelie Johnsson och Linnéa Bäckström följt av Paula Padrón som drog 190 kg och dessutom gav drömvikten 200 kg ett bra försök. Ensam att stanna på 200 kg var Malin Andersson och med tre atleter kvar kan det konstateras att marklyftsnivån var extremt hög dagen till ära!
Nu återstod stod kampen mellan 18-årige Cassandra Annergren som med endast fyra tävlingar redan har gjort sig ett namn att minnas i sporten, och de två veteranerna Anna Harjapää och Bobby Sundberg. Båda har tävlat sedan 2015 med såväl nationella som internationella meriter att skryta om. Både Cassandra och Bobby kände sig för på 210 kg medan Anna visste att hon hade mer att ge och avvaktade till nästa runda. Stången lastades med 220 kg och Cassandra bjöd på dagens krigarinsats då hon envist gungar upp stången för att efter en lång kamp slutligen låsa ut höften och få nedsignal. Både Anna och Bobby följde med och vikten höjdes ytterligare en gång och 230 kg var serverat. Cassandra drog stången lätt upp över knäna där det tyvärr tog stopp och hon tvingades släppa taget. Anna, som dessutom körde utan dräkt, klev fram till stången, gav den en blick som sa ”du ska med mig!” lyfte upp den och lämnade över scenen till Bobby. Marklyftsdräkten spändes hårdare än någonsin, det skreks och det hejades, det viftades med luktsalt framför näsan och efter en hård smäll i ryggen var det dags. Bobby spände fast remmarna i stången som nu vägde tre gånger så mycket som henne själv, hon tryckte fötterna i backen, drog upp stången och med en grimas som skulle kunna liknats med ett leende låste hon ut höften och fick nedsignal av domaren. Anna och Bobby tog ett gemensamt beslut om att dela på grensegern och vi fick aldrig veta hur mycket de båda kvinnorna hade kunnat maxa. Synd men taktiskt smart!

Bobby Sundberg marklyft strongwoman
Bobby Sundberg

TRUCK PULL
Föreställ dig nu att du precis har dragit ett så tungt marklyft du bara kan, packat ihop din väska för att lämna gymmet men där står en hjullastare som du måste flytta på – för hand! Nej, det är inte så troligt att du faktiskt skulle göra det men det var exakt vad dessa kvinnor nu ställdes inför i gren nummer fyra. Fastspänd i en sele likt en draghund och med ett tjockt hampa-rep som enda livlina skulle atleterna dra denna traktorliknande jättemaskin över planen och den atlet som drog längst skulle vinna grenen. Låter enkelt eller hur!

Att vara lättast i startfältet i öppen klass är sällan fördelaktigt vilket Susanna Wermaeus fick erfara. Susanna är dock starkare än de flesta i sin viktklass, under 63 kg, och fick maskinen att förflytta sig en dryg meter framåt innan hon tvingades att ge sig. Ytterligare fem atleter stannade på mellan 2,4 m och 3,75 m innan Paula Padrón drog fina 5,85 m.
Emelie Johnsson stannade på 6,4 m och plockade hem tredjeplatsen i grenen. Bobby Sundberg som var näst sist ut gjorde en förvånansvärd insats när hon trotts låg kroppsvikt drog hjullastaren ytterligare 13 cm och stannade på 6,53 m.

2018 fick Anna Harjapää avbryta finalen på grund av en otäck fotskada som sedan dess ställt till det för henne i tävlingssatsningarna. Nyligen skadade hon även sin andra fot i en arbetsolycka. Så med två dåliga fötter uttrycker Anna en viss nervositet över att inte kunna trycka på i draget. Men den oron behövde hon inte ha då hon förhållandevis lätt fick rull på hjullastaren, drog den förbi de kritiska tre, fyra metrarna där så många andra fastnat innan det tog stopp även för Anna på vad som såg ut att vara på ungefär exakt samma fläck som Emelie och Bobby. Spänningen var olidlig och det är svårt att säga vem som var mest förvånad – Speaker Anders eller Bobby när han tillkännager Bobby som vinnare av grenen med 7 cm till godo.

Efter fyra grenar var det tydligt att Malin Andersson och Emelie Johnsson slogs febrilt om fjärdeplatsen då de dittills i princip turats om att plocka poäng på varandra med en halvt poängs fördel till Malin. Cassandra Annergren låg på en till synes ohotad tredjeplats medan Anna Harjapää och Bobby Sundberg nu delade på förstaplatsen. Två grenar återstod, atleterna började bli trötta och dagen sen, men det stoppade ingen.

Strongwoman truck pull
Malin Andersson

OK MEDLEY
I gren nummer fem bjöd Gefle Giants på ett Ok medly där vikten på oket höjdes i tre omgångar. Atleten skulle först förflytta 140 kg för 15 m, sätta ner och vända sig om medan funktionärerna lastade på ytterligare 50 kg, atleten skulle sedan gå tillbaka för att göra om samma procedur och än en gång flytta oket som till slut vägde 240 kg. Även här visade atleterna att nivån på startfältet var riktigt hög då alla tog sig hela vägen med 190 kg för att sedan, med pulsen skjuten i taket och andan i halsen, ge sig på sista vändan med 240 kg på axlarna. Flera av atleterna lät tävlingsatmosfären plocka fram den inre urkraften och gick längre än de någonsin gjort, två av startfältets debutanter visade att de verkligen hade där att göra när de knatade hela sträckan och satte ner oket på andra sidan.
Mellan ettan och fyran skiljde det bara dryga 5 sekunder där Emelie Johnsson hotade Bobby Sundberg om tredjeplatsen. Cassandra Annergren som var favorittippad inför grenen fick verkligen glänsa med sina special-skills (få personer rör sig lika fort som henne med tunga saker på axlarna eller i händerna) då hon sprang i mål på tiden 27,14 sekunder. Men Anna Harjapää, som trotts allt är Sveriges enda PRO-atlet, visade än en gång att hon åkt till Gävle för att hämta hem vad som är hennes och seglade i mål på tiden 25,89 sekunder, hon återtog därmed ledningen i tävlingen.

Strongwoman ok yoke
Linnea Bäckström
Strongwoman ok yoke
Sofie Steingruber

ATLAS STENAR
Solen började gå ner och dagen lida mot sitt slut men ytterligare en gren återstod, atlasstenarna! Sportens egna signaturgren, de runda betongkloten som även den o-insatta känner igen. Och trotts alla anklagelser om att vara en skadedrabbad gren så är det också något av det mest basala en människokropp kan göra – lyfta en sten från marken och lägga det på en höjd, vilket kanske också är anledningen till att så många av Sveriges starkaste kvinnor 2021 utnämner grenen som en bland de roligaste!

Åtta stenar vägandes 70, 80, 85, 95, 105, 115, 135 och 160 kg hade lagts fram framför det cirka en meter höga lastbilsflaket.

Sofie Steingruber som är först ut i grenen får lätt upp två stenar men tyvärr ville den tredje inte rulla över kanten och det blev stolpe ut, närmare går det inte att komma. Fyra atleter fick upp fyra stenar på lastbilsflaket. Linnea Bäckström visade att även styrkelyftare kan lyfta sten och krigade upp fem stycken. Malin Andersson som tappade några poäng till Emelie Johnsson i föregående gren gjorde allt hon kunde för att komma i kapp igen och lyfte även hon upp fem stenar, frågan var om det skulle räcka? Tredje sist ut var Cassandra Annergren som satt helt säkert på bronspengen och även om det var en lucka i poängen upp till första och andraplatsen så var det i strongwoman-mått mätt inte helt omöjligt att ta igen det. Fyra stenar kom upp lätt, så även den femte och när den sjätte stenen gled ur greppet visade Cassandra att trotts sin ringa ålder och få tävlingar inom sporten så har hon hunnit förvärva fler rutiner än de flesta. Cassandra stannade upp, fixade till klistret på händerna, la armarna om stenen och där var hon i gång igen. Även den sjätte stenen landade på flaket och med två atleter kvar ledde Cassandra grenen.

Mellan Bobby Sundberg och Anna Harjapää skiljde det två ynka poäng vilket kan tyckas vara lite men med tanke på Annas meritlista och att hon faktiskt även är innehavare av det svenska rekordet för tyngsta lyfta atlassten så hade Bobby en rejäl utmaning framför sig. Och Bobby gjorde allt i sin makt för att sätta press på Anna genom att snabbt som attan slänga upp sex stenar och därefter även besegra den dittills olyfta stenen markerad med en stor sjua.
Anna bicepscurlade enkelt upp de fyra första stenarna, men bjöd på en nervkittlande spänning när hon i all hast tappade den femte stenen. Som tur var landade den inte på någon fot utan hon fortsatte obehindrat att slänga upp ytterligare tre stenar på ungefär hälften av Bobbys tid. Anna stod nu som enväldig härskarinna, som drottningen över stenarna, som Sveriges starkaste kvinna. Tävlingsgnistan lyste så starkt i henne att hon även gav den sista stenen en rejäl kram som fick den att släppa från backen innan hon gick därifrån och vinkade till publiken.

stronwoman atlasstenar
Susanna Wermaeus

Sveriges starkaste kvinna 2021 var avgjort och den största pokalen bars hem av Anna Harjapää som därmed är klar för att åka till Daytona Beach, Florida och tävla om vem som är väldens starkaste kvinna i november. Därefter väntar hennes andra PRO-tävling på Arnolds sports festival i Columbus, Ohio.

På andra plats hitta vi en förvånad Bobby Sundberg som också hon i detta nu gör sig redo för att åka över Atlanten och strida om vem som är den starkaste kvinnan i världen. Bobby tävlar dock i den nya viktklassen under 73 kg och behöver inte oroa sig för att möta Anna där.

Tredje person på pallen blev framtidshoppet Cassandra Annergren som också hon gör sig redo för ett världsmästerskap men i Styrkelyft där hon har goda chanser att ta juniorvärldsrekordet i marklyft!

Efter en hård kamp mellan Malin Andersson och Emelie Johnsson skiljde det till slut en och en halv poäng med fördel till Emelie som tog fjärdeplatsen och Malin, som också hon ska till Florida för att representera Sverige i viktklass under 82 kg, tog femteplatsen. På sjätte plats kom debutanten Linnea Bäckström och därefter Paula Padrón, Marie Grahn, Susanna Wermaeus och Sofie Stengruber.

Strongwoman sveriges starkaste kvinna 2021

strongwoman crossfit träningskläder iamherculeswoman

Redaktionen

It´s not a brand – It´s a statement!

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?