Bobby strongwoman krönikör [her]cules iamhercules

Ljug för din hjärna!

Hallå! Kan vi prata lite om psykologin bakom framgång eller för den sakens skull, välmående?
Det är väldigt ofta jag hör andra människor uttrycka negativa kommentarer om sig själva. På gymmet, på jobbet, ja överallt. ”Usch vad jobbigt, vad klen jag är!” ”Nej, jag är för korkad för att förstå, jag kommer aldrig att lära mig det där”. Kanske allra mest på sociala medier där vi visar upp våra prestationer men lägger till en kommentar i stil med ”Jag gjorde det här, men det var ju kasst” och samtidigt så svär vi lite över hur lätt det verkar för alla andra som praktiskt taget bara sladdar in på sin enhörning och ser ut som att solen skiner trots att det egentligen regnar, ”usch, vad orättvist livet är!” tänker vi. Och så förväntar vi oss ändå att vi en dag ska få känna en helt fantastisk, oemotståndlig motivation till att göra det där jobbiga, eller till att vilja göra det igen. Vi väntar tålmodigt på den där magiska motivationen som kommer göra att vi plötsligt kliver in som en stolt matador och tar tjuren vid hornen för att NU är det dags!

“Din hjärna tror alltid att du talar sanning!”

Men hallå! Du har precis tillbringat dagar, kanske år, med att tala om för din hjärna att du inte vill eller inte kan. Och här kommer en liten hemlighet: din hjärna tror alltid att du talar sanning – vad du än säger – din hjärna lyssnar och är till och med mer godtrogen än din mest lättlurade polare. Japp, hjärnan må vara smart, men den är allt annat än källkritisk. Tänk på det en stund. Vad skulle det här kunna innebära för dig?

Vare sig du är medveten om det eller inte så intalar du dig saker och oavsett om de är negativa eller positiva så kommer din hjärna att reagera. Så vad skulle hända om vi bara ändrar vårt sätt att tala till oss själva? I stället för att säga ”Jag är så dålig” så skulle vi kunna säga ”Här finns det utvecklingspotential” och i stället för att tala om för dig själv att något var jobbigt så kan du få din hjärna att faktiskt tro att det var roligt! Här hjälper det om du drar på ett ordentligt flin och power-poserar lite också. Visste du förresten att även segergester har en positiv inverkan på hjärnan? Japp, så är det.

Så för att ta ett konkret exempel. För mig var oket min nemesis. Jag hatade det. Det var tungt, det var svårt, det gjorde ont och framför allt så gick det långsamt. Utvecklingen lyste med sin frånvaro och jag blev alltmer irriterad. Jag hatade det lite till, stirrade på det med ännu elakare ögon, stampade ännu hårdare i backen och surprise, surprise, inte ens då gick det bättre. Och så fortsatte det tills den dagen jag bestämde mig för att det i alla fall inte kunde bli värre av att prova att ändra min mentala inställning.

“Du utvecklas när du ger dig själv förutsättningarna att göra det”

Jag tog till några handfasta knep, så som att jag upprepade för mig själv på grövsta hälsingemål att, det här, ”Dä ä rolät dä!” Det är roligt! ROLIGT sa jag! Jag började också visualisera hur det faktiskt skulle gå bra och att jag kunde röra mig fort trots vikten på mina axlar. Jag bestämde mig dessutom för att aldrig mer ge mig själv en negativ kommentar efter att ha burit det där j*vla oket. I stället valde jag att alltid bete mig som att jag var nöjd med min prestation, säga högt till alla andra att det kändes bra och framför allt att jag längtar tills jag får göra det igen. Tre små enkla saker som låter så simpla. Kunde de verkligen göra någon skillnad? Men om! Och det gick fort. Redan under mitt första träningspass efter att beslutet var taget så märkte jag genuint hur mycket roligare jag hade och jag kände mig mer tillfreds med mig själv och min prestation. Men vadå, man ska ju inte vara nöjd, då utvecklas man ju inte, tänker ni? I call it bullshit! Du utvecklas när du ger dig själv förutsättningarna att göra det och ja, jag påstår att du kan ge dig själv de bästa förutsättningarna genom att ljuga lite för din hjärna.

Så oavsett om du är en av de som sneglar lite avundsjuk på de där gymråttorna där motivationen bara tycks spruta ut ur öronen och önskar att du var en av dem, om du vill bli lite bättre på det du redan gör eller om du faktiskt bara vill få må bra med dig själv så kommer ett av de viktigaste stegen på vägen att vara din inställning och hur du pratar om det, till dig själv och andra. Allt handlar egentligen om kemin i hjärnan och hur vi lär oss att dra nytta av vårt inbyggda belöningssystem. När vi tänker positivt om något blir hjärnan glad och vill ha mer.

Jag började att ljuga för mig själv för snart ett år sedan och nu har det blivit sanning för mig. Jag behöver inte längre ljuga för jag och oket har blivit vänner och jag längtar efter att jag får lyfta och gå med det igen. Jaha, vad roligt att ni är polare nu, tänker ni, men hur gick det med utvecklingen då? Tja, jag tror jag ökade mitt personbästa med en så där 50 kg – trots att jag var nöjd, hade roligt och mådde bra under tiden.
Tänk om det här kunde bli sanning för dig med?
Hur coolt vore inte det?!

Bobby strongwoman krönikör [her]cules iamhercules

Bobby Sundberg

Ödmjuk strongwoman som får de flesta medelålders män att skylla på en icke diagnostiserad ryggskada.

Det senaste

Stanna inte här!

Mer att läsa

Som den ljuvaste musik*

Hur rätt musik, vid rätt tillfälle, kan ta din träning till nya höjder. Åtminstone i teorin. Musik. En sådan fantastisk sak. Att sammansatta ljud
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Svett, stål och magnesium*

I gymmet är alla välkomna. Jag vet inte hur du känner men jag älskar allt som har med ett gym att göra. Slammer av
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

När livet går för fort*

Vi får bara åka på livets motorväg en gång. Och då är det jäkligt dumt att ständigt öka farten så att vi till slut
Sebastian Avindell krönikör [her]cules iamherculeswoman

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?